Lightning Network

De Bitcoinsoftware was in de originele vorm niet schaalbaar genoeg voor de mainstream. Dat wil zeggen dat transacties te lang duurden en de software niet genoeg transacties kon versturen. Maar de software van de Bitcoin werd verbeterd en dat resulteerde in het Lightning Network.

Wat is het Lightning Network?

HLightning Networket Lightning Network is een tweede laag op de blockchain. Transacties met het Lightning Network gebeuren dus niet op de blockchain van de Bitcoin.

Dat heeft een groot voordeel. Zo zitten transacties op het Lighning Network niet vast aan beperkingen van de blockchain. Hierdoor zijn transacties razendsnel (niet meer 10 minuten wachten), kunnen er veel kleinere transacties worden verstuurd en zijn er geen transactiekosten (of ze zijn heel laag).

Dat komt omdat het Lightning Network gebruikt maakt van een betaalkanaal tussen twee personen. De blockchain noteert alleen de transactie van de blockchain naar het Lightning Network en weer terug. Wat er in de tussentijd in het kanaal gebeurt, weet de blockchain niet.

Stel persoon A zit op het Lightning Network en heeft een betaalkanaal met persoon B. Maar A wil een transactie naar D versturen, terwijl hij geen direct kanaal heeft. Dat maakt niet uit, want A kan de transactie via B en C naar D versturen.

Twee problemen

Toch is met de komst van het Lightning Network het schaalbaarheidsprobleem van de Bitcoin nog niet opgelost.

Ten eerst heeft niet iedereen Lightning Network software gedownload. Als je het Lightning Network wil gebruiken, moet je wel de software hebben. Omdat het Bitcoinnetwerk uit ruim 10.000 nodes bestaat en er miljoenen portemonnees zijn, kan het nog wel even duren voordat iedereen deze software heeft

Het tweede probleem is dat niet iedereen (miljarden mensen) opeens van de blockchain naar het Lightning Netwerk kunnen overstappen. Dat zou met de transacties snelheid van de blockchain namelijk jaren duren. Maar hiervoor is ook een oplossing gevonden, genaamd Channel Factories. Deze zorgen dat de overgang van bitcoins naar het Lightning Network op grote schaal kan verlopen.

Foto: iStock

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws