Als het aan Microsoft, Ernst & Young en ConsenSys ligt, gaan grote bedrijven de publieke blockchain van Ethereum gebruiken. Hiervoor hebben zij een nieuw protocol ontwikkeld, genaamd het Baseline Protocol. Deze zal Ethereum ook als middleware laten functioneren.

Momenteel werkt de blockchain van Ethereum voornamelijk als een gedeelde database voor transacties en slimmecontracten. Maar als het aan Microsoft, EY en ConsenSys ligt, wordt Ethereum ook gebruikt voor interne processen van grote bedrijven.

John Wolpert, een senior ontwikkelaar bij ConsenSys, zei dat het een logische stap is voor een publieke blockchain als Ethereum. Hij voegde daaraan toe:

Veel mensen denken dat blockchains alleen goed zijn voor het bijhouden van transacties. Maar wat als we het Mainnet gebruiken als middleware? Deze aanpak zal het Mainnet optimaal benutten waar het goed in is.

Efficiënter en schaalbaarder

Momenteel spenderen grote bedrijven honderden miljoenen euro’s aan het beheren van het interne bedrijfsproces. Bijvootbeeld omdat ze hun data goed moeten beschermen tegen hackers.

Maar wat als ieder bedrijf hetzelfde systeem kan gebruiken in de vorm van het Baseline protocol? Volgens de ontwikkelaars kan dit veel kosten voor de bedrijven besparen. Daarnaast zal data ook veiliger zijn dankzij de blockchain van Ethereum.

Een ander voordeel is dat bedrijven door het gebruik van een gezamenlijk protocol veel makkelijker data kunnen uitwisselen en daardoor makkelijker kunnen opschalen. Dit is veel lastiger voor private netwerken. Zo legt Paul Brody uit, die de blockchain afdeling van EY overziet.

Private blockchains schalen niet erg goed, omdat het moeilijk is voor bedrijven om lid te worden van het privénetwerk van iemand anders. Er is veel bewijs dat dit het grootste probleem is.

Opensource code

De code van het Baseline Protocol zal later deze maand worden vrijgegeven. Wel is er een commissie van bedrijven die de code zal sturen. Deze bestaat uit de bedrijven Microsoft, EY en ConsenSys. Maar ook uit enkele cryptonamen, als MakerDAO en ChainLink. Daarnaast doet ook Duke University mee.

Bron: Coindesk

Foto: iStock