De financiële ratingsreus Morningstar heeft plannen om zich ook op de cryptomarkt te richten. Het bureau wil een evaluatiesysteem ontwikkelen voor obligaties die als token uitgegeven zijn op de blockchain.

Obligaties uitgeven op een blockchain kan bijvoorbeeld met de blockchain van Ethereum. Deze blockchain laat het toe om tokens te creëren, die ook schuldpapier kunnen vertegenwoordigen. Morningstar ziet potentie in deze use case en hoopt deze met het evaluatiesysteem geloofwaardiger te maken voor grote investeerders.

Michael Brawer, COO bij Morningstar Credit Ratings, behandelde het onderwerp in een interview met Forbes. De directeur ziet veel potentie in getokenizeerde obligaties. Volgens het interview zou hierdoor een potentiële markt van 117 biljoen dollar op de blockchain ontstaan. Dat is ongeveer anderhalf keer zo veel dan de wereldwijde aandelenmarkten.

Gratis en betaalde versie

Morningstar heeft al enig idee hoe het de obligatietokens zal beoordelen. Ratings met een schaal van 1 tot 5 sterren zullen voor iedereen toegankelijk zijn. Daarnaast zal er een premium optie zijn, die dieper ingaat op de digital obligaties.

Het publiek toegankelijke ratingsysteem zal later dit jaar al beschikbaar zijn. En de betaalde versie bij het einde van 2020.

Voor nu zal het ratingbureau zich alleen op ratings op de blockchain van Ethereum richten. Maar het zal ook zeker naar andere blockchains kijken met eenzelfde functie als Ethereum.

Vele malen efficiënter dan huidige systeem

Obligaties op de blockchain hebben veel potentie, volgens Morningstar. Zo verlagen ze kosten voor het uitgeven van obligaties drastisch, naast dat het veilig en heel gebruiksvriendelijk is.

Kredietvragers en aanbieders kunnen veel makkelijker worden verbonden. Ook elimineert de blockchain de opslagaanbieders en andere tussenpersonen. Dit zou tot 500 basispunten aan kosten besparen, volgens het ratingbureau.

Bron: Coindesk

Foto: iStock

Reacties