Elon Musk, CEO van Tesla en SpaceX, heeft de op een meme geïnspireerde dogecoin herhaaldelijk gesteund. Hij investeerde in de munt maar ook in bitcoin en ether. Toch vindt Musk dogecoin een betere munt als betaalmiddel.

Fundamenteel gezien is bitcoin volgens Musk geen goede vervanger voor transactionele valuta. Het volume is laag en de kosten per transactie zijn hoog. Musk voegde hieraan toe dat bitcoin meer geschikt is als store of value. Dit is de reden waarom beleggers bitcoin willen vasthouden en niet willen verkopen of gebruiken voor transacties.

Dogecoin daarentegen is een munt die mensen aanmoedigt om uit te geven. De munt wordt over het algemeen niet gebruikt om op te potten als een soort van store of value.

Voordelen

Voorstanders van bitcoin zijn het er weliswaar mee eens dat de munt een goede store of value is. Zij voeren echter ook aan dat de munt is ontworpen als een solide peer-to-peer financieel systeem en kan gebruikt worden voor transacties. Zij noemen El Salvador als voorbeeld omdat het land van bitcoin reeds een wettig betaalmiddel heeft gemaakt.

Hoewel Musk duidelijk bullish is over cryptocurrency betwijfelt hij of het fiat-geld uiteindelijk zal vervangen.

Volgens Musk zijn er echter wel verschillende voordelen die crypto heeft ten opzichte van fiat-geld. Doordat regeringen massaal fiat kunnen bijdrukken, wordt de waarde van deze valuta steeds minder. Hierdoor wordt dit eigenlijk een verdoken belasting voor mensen, vooral voor mensen die veel gespaard hebben.

Bron: CNBC
Foto: iStock