Bitwise Asset Management – een provider van prijsdata van cryptomunten – heeft onlangs een aanvraag voor een Bitcoin-ETF ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond, de SEC. Bitwise zal een andere Bitcoin-ETF indienen dan eerdere aanvragen. Daarom zou het wellicht een succes kunnen worden.

De Bitcoin-ETF van Bitwise zal namelijk de prijs van de ‘Bitwise Total Return Index’ volgen. Deze index beschouwt de prijsdata van meerdere cryptohandelsplatformen. Dit in tegenstelling tot eerdere ETF aanvragen.

Daarnaast zal de ETF van Bitwise er voor zorgen de bitcoins – de onderliggende waarde van de ETF – opgeslagen zijn bij een vertrouwde en gereguleerde partij, zoals een bank.

Opslag en prijsmanipulatie

John Hyland, Global Head of ETF’s bij Bitwise stelde over de opslag van bitcoins:

Een gereguleerde bank of een vertrouwd bedrijf die de fysieke activa heeft opgeslagen is standaardregelgeving voor fondsen in de VS, voor de laatste 80 jaar. Wij geloven dat dit ook mogelijk is voor de Bitcoin.

Daarnaast hoopt Bitwise dat de ETF minder gevoelig zal zijn voor prijsmanipulatie van de Bitcoin doordat de Bitcoin-ETF van Bitwise een prijsindex volgt.

Prijsmanipulatie in de cryptomarkt is namelijk een van de grootste obstakels voor een Bitcoin ETF. Zo stelde de voorzitter van de SEC in november.

Wanneer zal de SEC een Bitcoin-ETF goedkeuren?

Of de SEC de aanvraag van Bitwise goedkeurt is nog altijd de hamvraag.

Eerder stelde de SEC nog de Bitcoin-ETF aanvraag van de investeringsfirma VanEck in december uit. De nieuwe deadline van deze aanvraag is op 27 februari van dit jaar. Dan zal de SEC weer beslissen.

In december stelde een medewerker van de SEC dat de cryptomarkt niet haar adem in hoeft te houden voor de volgende beslissing van de SEC. Zo stelde de werknemer:

Het is mogelijk dat het nog 20 jaar duurt, maar het zou ook morgen kunnen gebeuren.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock

Reacties