De activiteit op de blockchain van Ethereum is hoger dan ooit. Zo staat het gebruik van ‘gas’ op een all-time-high volgens blockchain explorer Etherscan.

Ethereum is de tweede grootste cryptomunt ter wereld en heeft meer functies dan de Bitcoin. Zo kan men op Ethereum complexere smartcontracten gebruiken, waardoor meer use cases mogelijk zijn zoals decentrale applicaties. Om een functie van een smartcontract te activeren is gas nodig. Eigenlijk een soort transactiekost om een handeling op het netwerk uit te voeren.

Volgens een grafiek van Etherescan.io staat het gebruik van gas op een all-time-high.

Waar komt de vraag vandaan?

Het gebruik van gas geeft aan wat de vraag naar handelingen op het netwerk is. Deze vraag wordt gedreven door verschillende use cases, die in de afgelopen jaren zijn uitgegroeid naar meer dan speculatie. Voorbeelden hiervan zijn stablecoins en Decentralized Finance (DeFi) applicaties, zoals Uniswap.

Volgens Ryan Sean Adams, oprichter van Mythos en Bankless, komt de hoge vraag naar gas uit drie hoeken.

Ten eerste van bepaalde tokens, zoals USDT. Tether spendeerde in de afgelopen 30 dagen 1,6 miljoen dollar aan gas. Ten tweede DeFi. Applicaties als kyber, Uniswap en 0x spendeerden meer dan 500.000 dollar aan gas. Ten derde ponzi’s, zoals MMM die ook meer dan 500.000 dollar aan gas uitgaf in de afgelopen 30 dagen. Dat blijkt uit data van Ethgasstation.

Deze vraag is iets anders dan de vraag naar ethers als activa, zo stelt Adams. Slechts een klein deel van de vraag naar ethers komt van het gasgebruik. Zo moeten de gaskosten in ethers worden betaald.

Bron: Bankless

Foto: iStock

Reacties