Deze week werden voor het eerst de nieuwe futures van Bakkt verhandeld. Maar of bitcoinbulls daar zo blij mee moeten zijn, valt te betwijfelen. Want volgens een nieuw onderzoek van Arcane Research daalt de prijs per bitcoin voordat futurescontracten worden afgehandeld. Althans in 75 procent van de gevallen.

Arcane onderzocht de de relatie tussen de bitcoinprijs en de afhandeling van CME futures. De futures van CME worden in dollars afgehandeld, in tegenstelling tot die van Bakkt. Er werd overigens al vaker gespeculeerd over futurescontracten, die de Bitcoin prijs doen dalen. Het onderzoek van Arcane bevestigd dit nu:

Future prijsdalingen in groot contrast met normale situatie

In de 20 gevallen dat future contracten afliepen, vond er 15 keer een prijsdaling plaats volgens het onderzoek van Arcane. Gemiddeld komt dit uit op een daling van 2,27 procent net voordat CME futures aflopen. Dat lijkt niet veel voor bitcoin begrippen. Toch staat het in groot contrast met een gemiddelde daling sinds januari 2018, de maand waarin Arcane het onderzoek startte.

De gemiddelde daling in deze periode was slechts 0,06 procent. Vele malen minder dan de 2,27 procent.

Dalende bitcoin winstgevend voor professionele handelaren

CME futures zijn alleen toegankelijk voor professionele beleggers. Een strategie voor een handelaar bij CME om winst te maken met de bitcoin futures is door bitcoins te kopen in de normale markt (een longpositie) en een shortpositie in te nemen in de futuresmarkt.

Vervolgens dumpt de handelaar zijn fysieke bitcoins in de markt, waardoor de prijzen dalen. En hij zijn shortpositie op de bitcoin future met een winst kan sluiten, want met een shortpositie profiteer je van prijsdaling.

Bron: Kryptografen

Foto: iStock

Reacties