De Bitcoin zou als een veilige haven zoals goud moeten dienen, alleen dan de digitale versie. Maar de meest recente data spreekt deze thesis tegen. Want over de afgelopen maanden begint de Bitcoin meer gelijkenis met de aandelen markt te tonen.

Dat betekent echter niet dat de Bitcoin op de aandelenmarkt lijkt, want de correlatie tussen de twee activa is nog steeds negatief. De correlatie was een aantal maanden geleden alleen veel negatiever dan nu het geval is.

Correlatie is een maatstaf die weergeeft hoe de prijzen van twee activa zich tot elkaar verhouden. Een positieve correlatie geeft aan dat de prijzen gelijkkennissen vertonen en een negatieve correlatie geeft aan dat de prijzen juist in tegenovergestelde richting bewegen. Een correlatie die rond het nulpunt beweegt geeft in de praktijk aan dat er geen relatie is tussen twee activa.

Momenteel is de correlatie tussen de Bitcoin en de S&P 500 ongeveer min 10 procent. In augustus van dit jaar was deze nog onder de min 30 procent. Zo laat een grafiek van Digital Assets Data zien:

Tegenwicht voor het ‘digitale goud’

Wel is het zo dat de correlatie tussen de Bitcoin en goud zich op een van de hoogste punten ooit bevindt. Wat dat betreft kan je de Bitcoin wel beschouwen als het digitale goud.

Volgens Kevin Kaltenbacker, datawetenschapper bij Digital Assets Data, moet de huidige correlatietrend tussen de Bitcoin en de S&P 500 wel veranderen, wil de thesis van het digitale goud standhouden. Hij zei:

De negatieve correlatie heeft de digitale goud thesis ondersteund voor beleggers in bitcoins die wellicht naar de digitale munt zijn gegaan om zich te verzekeren tegen macro economische turbulentie. De recente ontwikkelingen geven wat tegenwicht aan deze thesis.

Wanneer deze trend zich doorzet zal de Bitcoin volgend jaar een positieve correlatie met de S&P 500 hebben.

Bron: Coindesk

Foto: iStock

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAIL