Er zijn de afgelopen week een recordaantal bitcoins verhandeld in Venezuela. Het land zit in een diepe economische crisis en humanitaire ramp. Daarom vluchten inwoners naar een veilige haven voor hun vermogen, de Bitcoin.

2.454 bitcoins werden de afgelopen week in het land verhandeld. Dat is een stijging van 30 procent ten opzichte van een week eerder volgens data van Coin Dance. De waarde van de verhandelde bitcoins staat gelijk aan bijna negen miljoen dollar.

En dat is heel erg veel, als je bedenkt dat het land al zwaar is getroffen door hyperinflatie. Van de waarde van de Venezolaanse Bolivar is al niks meer over. Er wordt overigens nog zo’n tien miljoen procent inflatie verwacht voor het komende jaar volgens CNBC.

Het handelsvolume stijgt exponentieel

Waar de prijs van een bitcoin het afgelopen jaar ineenstortte, steeg het handelsvolume van bitcoins in Venezuela exponentieel. Het aantal aangekochte bitcoins had de afgelopen week een waarde van 24 miljard bolivar. Dat is te zien op de volgende grafiek van Coin Dance.

Peer-to-peer handelsplatformen

De Venezolaanse inwoners kopen echter geen bitcoins bij handelsplatformen zoals de meeste van ons ze kennen. Een Binance of Coinbase opereert niet in het land. Daarom handelen inwoners via peer-to-peer platformen.

Dit heeft het grote voordeel dat er geen centraal punt is waar wordt gehandeld en daardoor kan de staat niet ingrijpen. Het platform waar men het meeste handelt in Venezuela is LocalBitcoins.

Bron: CNBC

Foto: iStock