De centrale bank van Rusland heeft donderdag voorgesteld het gebruik en het minen van cryptocurrencies op Russisch grondgebied te verbieden. De centrale bank verwijst naar de bedreigingen voor de financiële stabiliteit, het welzijn van de burgers en haar soevereiniteit op het gebied van monetair beleid.

De maatregel is de laatste in een wereldwijde campagne tegen cryptocurrencies. Regeringen van Azië tot de Verenigde Staten maken zich immers zorgen dat particulier beheerde en zeer volatiele digitale valuta hun controle over financiële en monetaire systemen kunnen ondermijnen.

Rusland heeft reeds jarenlang gepleit tegen cryptocurrencies. De digitale munten zouden kunnen worden gebruikt voor het witwassen van geld of om terrorisme te financieren. Rusland gaf crypto uiteindelijke in 2020 een wettelijke status, maar verbood het gebruik ervan als betaalmiddel.

De centrale bank stelde voor financiële instellingen te verbieden transacties met cryptocurrencies uit te voeren. Hiernaast zouden er mechanismen moeten worden ontwikkeld om transacties te blokkeren die erop gericht zijn cryptocurrencies te kopen of te verkopen.

Mining

Rusland is ’s werelds op twee na grootste speler in het minen van bitcoin, na de Verenigde Staten en Kazachstan. Kazachtstan kan echter wel een uittocht van miners meemaken uit vrees voor strengere regelgeving na de onlusten eerder deze maand.

Volgens De Bank of Russia veroorzaakt het minen van cryptocurrencies ook problemen voor het energieverbruik. Het minen van crypto’s wordt gedaan door krachtige computers. Het proces slurpt enorm veel elektriciteit en wordt vaak aangedreven door fossiele brandstoffen.

Het in Moskou gevestigde BitRiver, dat datacenters exploiteert waar bitcoin-miners worden gehuisvest, verklaarde dat het een volledig verbod op crypto’s niet waarschijnlijk acht. Het bedrijf verwacht uiteindelijk een evenwichtig standpunt zodra de verschillende ministeries de voorstellen hebben besproken.

Bron: CNBC
Foto: iStock