Cryptomunten en overheden, ze zijn eerder tegen elkaar dan met elkaar. Alleen daar lijkt nu verandering in te komen. Zo meldt het Russische mediaplatform TASS dat de Russische centrale bank overweegt om een eigen cryptomunt uit te geven. Speciaal aan de munt zal zijn dat het gebaseerd is op goud.

Een cryptomunt gebaseerd op goud, is geen nieuwe uitvinding. De Digix Gold Token (DGX) vertegenwoordigt bijvoorbeeld een gram goud, opgeslagen in Singapore. Een dergelijke cryptomunt is wellicht wel beter te vergelijken met een stablecoin, zoals Tether, dan met bitcoins. Stablecoins hebben namelijk fiatgeld, zoals dollars, als onderpand.

Maar er zit nog een unieke eigenschap aan de ‘Russische crypto’. Het is namelijk niet beschikbaar voor de doorsnee Rus. De voorzitter van de Russische centrale bank, Elvira Nabiullina, onthulde dat de cryptomunt alleen zal worden gebruikt voor grote transacties tussen bedrijven met wereldwijde jurisdicties.

Rusland nog altijd voor fiatgeld

De plannen van de Russische centrale bank betekenen niet dat het land fiatgeld de rug toe zal keren. De nationale munt, de roebel, zal nog gewoon blijven bestaan. Nabiullina benadrukte ook dat Rusland niet een toekomst voor zich ziet, waar cryptomunten het fiatstelsel zullen vervangen.

Maar de centrale bank ziet wel degelijk voordelen in een eigen cryptomunt. Vorige maand publiceerde de centrale bank namelijk een beleidsbrief, waarin het de potentiële voordelen van een digitale valuta, uitgegeven door een centrale bank, beschrijft.

Een dergelijke cryptomunt zou minder risicovol zijn dan bestaande systemen, het bevordert de liquiditeit en transactiekosten zullen lager zijn.

Rusland en goud

De laatste jaren is Rusland een van de grootste goudkopers ter wereld. In ruil hiervoor verkoopt de Russische centrale bank Amerikaans staatspapier. Daarmee wil het land de afhankelijkheid van de dollar verminderen. In 2017 kocht Rusland 224 ton goud en in 2018 250 ton.

Bron: Safehaven

Foto: iStock