Dat het leven onvoorspelbaar is, is algemeen geweten. FTX oprichter Sam Bankman-Fried heeft dit nog eens aan den lijve ondervonden. SBF was in het begin van deze week nog multimiljardair. Tegen het einde van de week, was zijn fortuin zo goed als volledig weggevaagd.

Volgens berekeningen van Bloomberg was SBF aan het begin van de week zo’n $16 miljard waard. Het grootste deel van zijn fortuin bestond uit zijn positie in FTX. FTX is de cryptobeurs die SBF oprichtte. De beurs kreeg een waardering van meer dan $32 miljard en werd gesteund door grote investeerders als Sequoia Capital.

Toen zijn cryptobeurs instortte, werd zijn vermogen tot 0 gereduceerd. Bloomberg noemde dit één van de grootste vernietigingen van rijkdom in de geschiedenis.

Reddende engel

Het vermogen van de 30-jarige ondernemer piekte dit voorjaar op ongeveer $26 miljard. In de zomer, toen de cryptoprijzen kelderde, ontpopte SBF zich als white knight voor de sector. SBF stelde verschillende kredietlijnen ter beschikking aan cryptobedrijven die in moeilijkheden zaten.

Nu heeft de “reddende engel” van de cryptosector echter zelf hulp nodig. Binance was mogelijk van plan om FTX over te nemen maar zag uiteindelijk af van de deal. FTX heeft nu reeds bescherming tegen schuldeisers gevraagd, wat vaak de eerste stap in het faillissement is.

Bron: CNN
Foto: iStock