De Amerikaanse Securities and Exchange Commission heeft cryptobeurs Kraken een boete van $30 miljoen opgelegd. Kraken stopt hiernaast met het aanbieden van zijn stakingdiensten. Hierdoor lijkt het dat de SEC de jacht op staking heeft geopend.

Bij staking zetten beleggers hun cryptomunten voor een bepaalde periode ter beschikking van een exchange. Hiervoor krijgen zij een vergoeding, die tamelijk hoog kan oplopen.

Als de schikking door een rechtbank wordt goedgekeurd kan dit een potentieel keerpunt zijn voor de regulering van cryptocurrencies. Maar volgens voorstanders van cryptocurrency kan de SEC-klem op staking bredere effecten hebben die het ecosysteem van de Amerikaanse crypto-industrie ondermijnen.

Onvoldoende informatie

Staking is volgens de crypto-industrie essentieel voor de gezonde werking van sommige munten. Wanneer beleggers staken, worden hun bijdragen onderdeel van het geautomatiseerde, technische proces dat wordt gebruikt om transacties te valideren.

In haar klacht beweerde de SEC echter dat Kraken beleggers niet voldoende informeerde over de risico’s die staking met zich meebracht. De SEC zei ook dat Kraken geen informatie gaf over de gezondheid van het bedrijf, de kosten die het in rekening bracht of hoe het bedrijf de tokens van zijn klanten zou behandelen.

Kwestie van nationale veiligheid

Als onderdeel van de overeenkomst zei Kraken dat het naast de boete van $30 miljoen ook al zijn staking-activiteiten zou stopzetten. Ook komen Amerikaanse klanten niet langer in aanmerking om aan staking te doen.

Kraken is niet het enige cryptocurrency platform dat zogenaamde staking-as-a-service aanbiedt. De cryptogigant Coinbase biedt een soortgelijk programma waarvan de website adverteert met een jaarlijks rendement tot 6%.

Voorafgaand aan de aankondiging van de SEC-schikking had Coinbase CEO Brian Armstrong getweet over de geruchten over een mogelijk hardhandig optreden tegen staking. Armstrong noemde dit een verschrikkelijk pad en een belangrijke kwestie van nationale veiligheid. Dit zou er immers toe kunnen drijven dat nieuwe initiatieven in cryptocurrencies in andere landen worden ontwikkeld.

Bron: CNN
Foto: iStock