Jay Clayton, de voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond, sprak onlangs over een Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF). Clayton zei dat er vooruitgang wordt gemaakt. Maar toch moet er nog een hoop werk worden verricht, om een Bitcoin-ETF goed te keuren.

In de cryptomarkt anticipeert men al lange tijd op een Bitcoin-ETF. Omdat er wordt verwacht dat het financiële product voor meer vraag naar bitcoins zal zorgen, en daarom de prijs zal stijgen.

Een beslissing van de Amerikaanse beurswaakhond, oftewel de SEC, is cruciaal. Want een ETF is effect, zoals een aandeel. Daarom valt iedere ETF, wat het onderliggende product ook is, onder autoriteit van de SEC. Alleen tot op het heden ziet de SEC nog te veel risico in de markt, om een Bitcoin-ETF goed te keuren.

Marktmanipulatie weegt zwaar

In november kaartte Clayton al zijn zorgen over een Bitcoin-ETF aan. Toen zei hij dat de zorgen voor prijsmanipulatie de SEC in de weg zitten om een ETF goed te keuren. Nu stelt de SEC-voorzitter dat er wel vooruitgang wordt gemaakt, maar dezelfde zorgen nog steeds spelen.

Een moeilijk vraagstuk is dat crypto’s worden verhandeld op ongereguleerde beurzen. Dus hoe kunnen we er dan zeker van zijn dat de handel niet word gemanipuleerd?… We moeten antwoord hebben op deze vragen om comfortabel te zijn met een Bitcoin-ETF.

Clayton voegde hieraan toe dat deze vraag “heel zwaar weegt” bij de financiële autoriteit.

Deze maand nog beslissen over Bitcoin-ETF

De uitspraak van Clayton komt op het moment dat de SEC bijna moet beslissen over de goedkeuring van een Bitcoin-ETF. Op 29 september zal de SEC een oordeel vellen over de ETF-aanvraag van Wilshire Phoenix, op 13 oktober over de aanvraag van Bitwise en op 18 oktober over die van SolidX en VanEck.

De SEC moet nu een definitief antwoord geven, een ja of een nee. En kan zijn oordeel daarom niet uitstellen.

Bron: Coindesk

Foto: iStock

Reacties