De Amerikaanse beurswaakhond keurde opnieuw een aanvraag voor een Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) af. Dit keer gaat het over de ETF van Bitwise in samenwerking met NYSE Arca.

In januari van dit jaar diende Bitwise het voorstel voor de Bitcoin-ETF in bij de Securities and Exchange Commission (SEC). De beslissing om de ETF goed te keuren of af te wijzen werd meerdere keren uitgesteld. Tot gister, toen moest de SEC een definitieve beslissing maken.

De SEC ziet momenteel nog te veel risico’s in de bitcoinmarkt en keurt de ETF daarom niet goed. Het citeerde marktmanipulatie en frauduleuze activiteiten als grootste zorgen.

Schuld bij NYSE Arca

De SEC legt de schuld vooral bij NYSE Arca in plaats van bij Bitwise. NYSE Arca is een effectenbeurs in de Verenigde Staten, waar de Bitcoin-ETF zou worden verhandeld als deze was goedgekeurd. Volgens de SEC kan Arca frauduleuze en manipulatieve praktijken niet voorkomen. De beurswaakhond schreef:

De Commissie keurt het voorstel af, omdat de NYSE Arca niet overeen kan komen met de vereisten van de Exchange Act Section 6(b)(5). Ook kan het niet voldoen aan de eis dat een nationale effectenbeurs ontworpen moet zijn om frauduleuze en manipulatieve praktijken moet voorkomen.

Andere Bitcoin-ETFs

Momenteel staat er nog één aanvraag voor een Bitcoin-ETF open. Die staat op naam van Wilshire Phoenix in samenwerking met wederom NYSE Arca. De beslissing over deze ETF werd op 24 september uitgesteld.

Daarnaast was de vermogensbeheerder VanEck een serieuze kandidaat om een Bitcoin-ETF uit te geven. Alleen deze trok zich vorige maand terug.

Bron: Coindesk

Foto: iStock

Reacties