Onderliggend aan de huidige euforie in de cryptomarkt is er een ontwikkeling gaande. Handelaren vluchten namelijk massaal van handelsplatformen volgens TokenAnalyst. 

TokenAnalyst houdt data op blockchains bij en onderzocht handelsplatformen, zoals Bitfinex, BitMEX, Binance en Kraken. Volgens data van het bedrijf stroomde er over de afgelopen vijf dagen netto 622 miljoen dollar aan kapitaal van de handelsplatformen.

Tethers voor bitcoins

Volgens John Griffin, finance professor aan de Universiteit van Texas, is het logisch dat de huidige gebeurtenissen in de cryptomarkt een prijsstijging teweeg brengen. Hij stelt:

Sinds we weten dat Tether niet genoeg onderpand heeft, betekent het dat sommige activa die gebruikers op de beurzen hebben waarschijnlijk ontoereikend zijn.

Onlangs werd namelijk duidelijk dat de stablecoin Tether (USDT) niet genoeg reserves heeft om alle USDT in omloop te garanderen. Het bedrijf stelde dat het 74 procent van de USDT in omloop kan garanderen met dollars.

Griffin onderzocht eerder manipulatie in de cryptomarkt. Hij vervolgde:

Dus slimme klanten zullen hun activa niet op cryptobeurzen bewaren. Dit kan een verdere opwaartse druk uitoefenen op de prijs van de Bitcoin, omdat men liever zijn ‘nepgeld’ inruilt voor bitcoins.

Trammelant bij Bitfinex

Ook werd enkele weken geleden het handelsplatform Bitfinex aangeklaagd door de autoriteit van New York. Bitfinex en Tether hebben een nauwe relatie, zo hebben ze dezelfde eigenaar.

Enkele weken later kondigde Bitfinex een kapitaalronde aan. Het bedrijf wist met succes één miljard dollar op te halen om zo zaken op orde te stellen. Op een grafiek van Bloomberg is te zien wat de gebeurtenissen rondom Bitfinex te weeg brachten in de cryptomarkt.

Volgens data van TokenAnalyst was er op Bitfinex een kapitaaluitstroom van 1,7 miljard dollar aan bitcoins en ethers sinds 26 april.

Bron: Bloomberg

Foto: iStock