De Turkse overheid heeft een plan gepubliceerd waarin staat dat het land de blockchain wilt benutten. In vier jaar tijd zal de Turkse centrale bank een nationale digitale munt uitgeven, gebaseerd op de nieuwe technologie.

De nationale digitale munt is onderdeel van het Eleventh Development Plan. In deze wordt de Turkse economie in de periode van 2019 tot 2023 beschouwd. Er komt een verscheidenheid aan onderwerpen aan bod, waaronder de blockchain. Zo staat er beschreven:

Een op blockchain gebaseerde, digitale munt uitgegeven door de centrale bank zal worden geïmplementeerd.

Blockchain ook gebruiken voor andere doeleinden

Naast de nationale cryptomunt zal Turkije de blockchain voor andere doeleinden gebruiken. Andere vormen van infrastructuur zullen ook de blockchain moeten adopteren. Zo staat in het plan beschreven. Want er staat dat “transport en douane” de blockchain moeten gaan benutten.

Ook zal de nieuwe technologie in combinatie met andere technologieën worden gebruikt. Bijvoorbeeld met kunstmatige intelligentie of het ‘Internet of Things’, waar alledaagse apparaten met het internet worden verbonden. Het doel hiervan is om publieke diensten te verbeteren. Toch is het onduidelijk hoe dat zal worden bereikt.

Het idee van een digitale munt in Turkije is niet nieuw. Eind 2018 liet een hooggeplaatste Turkse ambtenaar zich al uit over het idee. Zo werd de Turkcoin voorgesteld door Ahmet Kenan Tanrikulu.

Centrale bank onder volledige controle overheid

Enkele dagen geleden ontsloeg de Turkse president Erdogan de voorzitter van de Turkse centrale bank nog. Murat Cetinkaya moest zijn positie verlaten, omdat de centrale bank meer steun zou moeten geven aan de Turkse economie, volgens Erdogan. Dat was reden om Cetinkaya te ontslaan.

Bron: Coindesk

Foto: iStock