De cryptomarkt is moeizaam begonnen aan het nieuwe jaar. Volgens analisten van UBS zou het echter nog erger kunnen worden. Er zou een nieuwe crypto-winter met prijscrashes kunnen ontstaan nu wolken zich samenpakken die de glans van de cryptomarkt kunnen afhalen.

Renteverhogingen door de Federal Reserve in 2022 zullen de aantrekkingskracht van cryptocurrencis in de ogen van veel beleggers aantasten, aldus de analisten. Dit komt omdat de stijgende rentetarieven een einde maken aan de argumenten dat bitcoin een goede alternatieve valuta is of store of value.

De analisten van UBS denken echter dat er redenen zijn om te denken dat de zaken voor crypto nog erger kunnen worden. Dit kan leiden tot een zogenaamde crypto-winter waar activa verder wegzakken en niet meteen herstellen. De laatste crypto-winter vond eind 2017 en begin 2018 plaats. Bitcoin zakte toen van $20 000 tot onder de $4 000. Hierdoor verloren veel beleggers hun interesse in digitale activa.

Verschillende redenen

Als centrale banken de inflatie onder controle willen krijgen, schaadt dit het argument dat beleggers bitcoin aanhouden als bescherming tegen prijsstijgingen. Het is hiernaast ook gewoon slecht voor de prijs, aangezien de stimulus van centrale banken een belangrijke factor was die cryptomunten in 2020 en 2021 omhoog hielp.

De analisten zeiden ook dat er een beginnend besef is onder cryptobeleggers dat bitcoin geen goed alternatief is voor fiat geld. Bitcoin blijft zeer volatiel en door het beperkte aanbod is het zeer inflexibel.

Regulering is volgens de analisten een ander probleem. De ongebreidelde speculatie op de cryptomarkt is een doorn in het oog van regelgevers. De speculatie nodigt onvermijdelijk uit tot een strenger toezicht om consumenten en de financiële stabiliteit te beschermen.

Bron: Markets Insider
Foto: iStock

Comments