De cryptomunt Ethereum zou deze week worden geüpgraded. Alleen er is een fout in de code ontdekt door een derde partij, genaamd ChainSecurtiy. Daarom zal de upgrade worden uitgesteld.

De upgrade waar het om gaat heet Constantinople. De grootste verandering waarvoor Constantinople zal zorgen is dat de opbrengsten voor miners op het Ethereumnetwerk zullen dalen. Namelijk van 3 ethers per nieuw gecreëerd blok op de blockchain naar 2 ethers.

Hierdoor zal er dus minder inflatie zijn voor Ethereum.

Verder zal Constantinople ook zorgen voor lagere gaskosten (transactiekosten) voor sommige handelingen op het Ethereumnetwerk.

De fout in de code van Constantinople

Constantinople zorgt dus voor lagere transactiekosten op het netwerk van Ethereum. Alleen dat brengt een ongewenste bijwerking met zich mee, zo stelt ChainSecurity in haar blogpost.

Deze bijwerking noemt ChainSecurity de mogelijkheid voor ‘herintredingsaanvallen’. Dit komt op het volgende neer:

Een potentiële hacker zou cryptomunten kunnen stelen uit een smartcontract op het netwerk van Ethereum door herhalend aan het smartcontract te vragen of het de waarde in het contract wilt vrijgeven. Dat kan een hacker doen door bepaalde opdrachten en verzoeken te sturen naar het smartcontract.

Nieuwe bijeenkomst kernontwikkelaars

Bij Ethereum waren de kernontwikkelaars onmiddellijk op de hoogte van de fout. Zo bevestigde Afri Schoedon – de coördinator van Constantinople – de fout op Reddit.

Schoedon stelde dat er een meeting is geregeld met alle kernontwikkelaars van Ethereum op 18 januari. In deze zullen zij bepalen welke verdere stappen worden ondernomen en wanneer de upgrade wel wordt uitgevoerd.

Constantinople zal op zijn vroegst volgende week plaatsvinden, zo stelde Schoedon:

We zullen kijken wat de verdere stappen zijn op vrijdag in een call met alle kernontwikkelaars. Verdere stappen zullen sowieso niet deze week plaatsvinden. Blijf op de hoogte voor instructies.

Upgrade in plaats van hardfork

Constantinople wordt door Ethereum eigenlijk een ‘hardfork‘ genoemd. Maar het is gewoon een upgrade zonder dat de blockchain zal worden gesplitst, zoals dat wel het geval was bij Bitcoin en Bitcoin Cash.

Daarom hebben verschillende ontwikkelaars van Ethereum voorgesteld op de officiële terminologie te wijzigen van hardfork naar upgrade.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock