We zitten in ongekende financiële tijden: meer dan een kwart van alle staatsobligaties handelt aan een negatieve rente. Mensen zijn dus bereid geld in te leveren, terwijl ze het uitlenen. Dat weet ook Gabor Gurbacs, directeur van digitale activa bij VanEck. En daarom stelt hij:
Het is tijd voor Plan ₿!
Momenteel heeft de negatief renderende schuld een omvang van 16 biljoen dollar. En dan hebben we het nog alleen over staatsobligaties. Er zijn ook al een groot aantal bedrijfsobligaties die noteren aan een negatieve rente.
Activa als bitcoin, en ook goud, wordt vaak verweten dat ze geen opbrengst genereren, zoals rente of dividend. Dat is voor verschillende personen een reden om weg te blijven van de activa. Alleen nu, is er een immens deel van de obligatiemarkt waar je geld inlevert op je belegging.
Dan wordt een rente van nul procent opeens aantrekkelijk. Oftewel Plan Bitcoin.
Waar ligt het omslagpunt?
Toch blijven verschillende beleggers de negatieve schuld kopen. Dat momenteel alleen nog een verschijnsel in Europa en Japan is. Grote kopers zijn centrale banken. Zo herinvesteert de Europese centrale bank nog steeds zijn ontvangen rente op eerder gekochte obligaties.
Maar naast centrale banken, zijn er ook pensioenfondsen en banken die verplicht voor een bepaald percentage in obligaties moeten zitten. Dat komt omdat obligaties traditioneel als veilige haven gelden.
Volgens superbelegger Ray Dalio zullen obligaties niet lang meer als veilige haven gelden. Hij beschreef onlangs hoe hij denkt dat de economie zal veranderen in de komende jaren. Hij zei:
Er moet een punt zijn dat de negatieve rente te laag is en beleggers het niet meer willen hebben en zullen verhuizen naar iets waarvan zij denken dat het beter is.
Bron: Cointelegraph, LinkedIn
Foto: iStock