De schaalbaarheid van blockchains is nog steeds een kwestie wat grote organisaties ervan weerhoudt om cryptomunten te gebruiken. Tenminste dat zei Vitalik Buterin, mede-oprichter van Ethereum, over zijn eigen blockchain.

Buterin deed deze uitspraak in een interview. Volgens de 25-jarige multimiljonair is de blockchain van Ethereum bijna vol. Er is maar weinig ruimte om nog extra data op te slaan, dus zullen grote organisaties liever niet voor de blockchain van Ethereum kiezen.

Er is grote druk op de blockchain

Als bedrijven wel voor Ethereum kiezen, zal de blockchain nog meer data moeten verwerken. En daarnaast zullen transacties nog langzamer worden. Buterin zei:

Schaalbaarheid is een groot knelpunt, omdat de Ethereum-blockchain nu bijna vol is. Als je een grote organisatie bent, zal je kijken of het voordelig is om onze blockchain te gebruiken. Als je het gaat gebruiken, zal het niet alleen voller worden, maar zal je ook moeten concurreren met anderen om transactieruimte.

Daaraan voegde hij toe:

Het is al duur en het zal door ons zelfs vijf keer zo duur worden. Er is druk waardoor mensen niet zullen toetreden.

De situatie verbeteren

Buterin ging in het interview ook op een oplossing voor het probleem in. Momenteel is het probleem dat iedere full node iedere transactie op het netwerk moet valideren (goedkeuren). Dat neemt heel veel werk in beslag, waardoor de prestaties van het netwerk afnemen.

Volgens Buterin moeten blockchains naar een systeem waarbij full nodes slechts een deel van de transacties goedkeuren. Met genoeg nodes zullen dan nog steeds alle transacties meerdere keren worden gecontroleerd, alleen dan sneller.

Zelfs zo snel dat het de kosten op het netwerk met factor 100 omlaag zal brengen, claimde Buterin.

Onlangs ging Buterin al in op een schaalbaarheidsoplossing voor de korte termijn.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock