De Libra, de geplande stablecoin van Facebook, heeft Chinese autoriteiten geïnspireerd. China is volgens verschillende hooggeplaatste ambtenaren bijna klaar om een eigen, door de staat gereguleerde, stablecoin uit te geven. En hierbij heeft het goed naar de aanpak van Facebook gekeken.

Want volgens verschillende Chinese ambtenaren overweegt de Chinese centrale bank nu ook om Chinese bedrijven, zowel privaat als door de staat gesteund, mee te laten helpen aan een nieuwe nationale stablecoin.

Een stablecoin is een cryptomunt met een stabiele waarde. Meestal een waarde gekoppeld aan een bepaalde fiatmunt, zoals de dollar.

Chinese digitale munt eerder dan de Libra

Vorige week onthulde Mu Changchun, de plaatsvervangende directeur bij de Chinese centrale bank, dat China bijna klaar is om een eigen digitale munt uit te geven. Na vijf jaar van onderzoek en sinds 2018 het ontwikkelen van een systeem zou het dan zo ver zijn, volgens Mu.

Momenteel test de Chinese centrale bank de nieuwe digitale munt. Als alles volgens plan gaat, zou de Chinese stablecoin eerder gelanceerd worden dan de Libra van Facebook. Facebook is van plan om de Libra in 2020 te lanceren. Hoewel het veel tegenwind van verschillende wetgevers krijgt.

Libra als nieuwe inspiratiebron

Wel zijn de Chinezen door de Libra op nieuwe ideeën gekomen volgens Yang Dong, een hooggeplaatste wetenschapper in China. Dong zei dat de Chinese centrale bank nu overweegt om verschillende bedrijven aan het stablecoin project te koppelen.

Er zijn meer testen nodig voordat we de Chinese digitale munt officieel lanceren, terwijl we inspiratie van de Libra opdoen.

Dong onthulde geen namen van partijen waarmee de Chinese centrale bank samen mee zou willen werken.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock