Het Verenigd Koninkrijk is het nieuwste land dat de mogelijkheid onderzoekt om een eigen digitale munt uit te geven. Minister van Financiën Rishi Sunak kondigde aan dat er een nieuwe taskforce wordt opgericht tussen het ministerie van Financiën en de Bank of England om het verkennende werk voor een digitale munt te coördineren.

In een afzonderlijke mededeling verklaarde de Bank of England dat een dergelijke munt een nieuwe vorm van digitaal geld zou zijn, uitgegeven door de Bank of England, die naast cash en bankdeposito’s bestaat en deze niet vervangt.

De Britse regering heeft nog niet besloten of zij een digitale versie van het Britse pond wil invoeren of een volledig nieuwe munt, maar zei wel dat zij de gebruiksmogelijkheden, kansen en risico’s zou onderzoeken als zij daartoe zou overgaan.

Central bank digital coin

De Bank of England zal ook een eenheid binnen de instelling oprichten die zich zal bezighouden met het onderzoeken van een central bank digital coin. Dit komt op een moment dat verschillende centrale banken in de race zijn om hun eigen strategieën voor CBDC’s uit te dokteren.

De opkomst van bitcoin en andere crytpcurrencies heeft een nieuwe impuls gegeven aan dergelijke initiatieven. Ook de bredere trend van het afnemend gebruik van contant geld, benadrukt de noodzaak voor een digitaal alternatief.

Een andere factor die het werk van centrale banken aan CBDC’s stimuleert, zijn particuliere stablecoin-projecten zoals de door Facebook gesteunde Diem Association. Dergelijke munten proberen hun marktwaarde te koppelen aan een externe referentie – zoals de Amerikaanse dollar – om de hoge volatiliteit, die gebruikelijk zijn bij de meeste cryptocurrencies, te vermijden.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties