Bitcoin wordt vaak omschreven als het digitale goud. De munt heeft een gelimiteerde oplage en zou daarom als store of value kunnen dienen. Volgens Jake Klein, voorzitter van goudmijnbedrijf Evolution Mining, zullen de wilde schommelingen in cryptocurrencies beleggers er echter toe aanzetten om terug te keren naar goud.

Klein verklaarde dat bitcoin nog een lange weg te gaan heeft voordat het evenveel vertrouwen heeft opgebouwd als goud. Goud wordt als sinds oudsher gezien als belangrijkste store of value en als goede bescherming tegen inflatie. Bitcoin wordt daarentegen vooral gedreven door een enorme hoeveelheid aan speculatie, aldus Klein.

Toch zouden de twee activa naast elkaar kunnen leven volgens Klein. Wanneer het goed gaat met bitcoin hoeft dit niet per se slecht te zijn voor goud.

Geen consensus

Cryptofans zien bitcoin als het digitale goud. De hoeveelheid bitcoin die gemined kan worden is gelimiteerd. Volgens bulls zal de vraag echter blijven stijgen, wat zal resulteren in een stijgende prijs in de toekomst.

Tyler Winklevoss, oprichter van zowel Winklevoss Capital Management als de crypto-exchange Gemini, is zo’n enorme cryptofan. Volgens Winklevoss is bitcoin “goud 2.0” en zal het de goudmarkt volledig ontwrichten.

Er zijn echter ook andere beleggers die het daar niet mee eens zijn.

Hoewel hedgefondsmanager Ray Dalio een niet nader genoemd bedrag aan bitcoin bezit, blijft zijn vertrouwen in het gele edelmetaal toch groter. Als hij één van de twee moet kiezen, zou hij resoluut voor goud kiezen. Volgens Dalio is de kans reëel dat bitcoin uiteindelijk door de overheid verboden zal worden.

Bron: CNBC
Foto: iStock

Reacties