Meer dan een halfjaar geleden kondigde de Intercontinental Exchange (ICE) aan dat het Bakkt oprichtte. Bakkt is een handelsplatform voor bitcoinfutures en daarom was de hele cryptomarkt enthousiast over de plannen. Alleen de lancering van Bakkt werd steeds verplaatst, omdat het platform nog geen goedkeuring heeft van de autoriteiten.

In de eerste instantie zou Bakkt in december 2018 live gaan. Dat werd vertraagd naar eind januari. Maar ook eind januari was te hoog gegrepen omdat de Commodity Futures Trading Commision (CFTC) nog geen goedkeuring kon geven. De CFTC is de Amerikaanse autoriteit die over bitcoins en de handel in futures gaat.

Momenteel is de CFTC nog steeds het voorstel van Bakkt aan het analyseren. Alleen wanneer de CFTC zijn besluit neemt zal het nog minimaal 30 dagen moeten wachten voordat Bakkt live kan gaan. Daarom kan Bakkt op zijn vroegst medio april live gaan, maar het zou ook nog veel langer kunnen duren.

Waarom is de markt zo enthousiast over Bakkt?

De bitcoinfutures op het Bakkt platform zijn anders dan de huidige bitcoinfutures. Dat komt namelijk omdat de bitcoinfutures van Bakkt echte bitcoins leveren bij de afloop van een future contract. De huidige bitcoinfutres van bijvoorbeeld CME leveren geen echte bitcoins bij de afloop van een contract. Deze futures leveren namelijk cash in lijn met de prijs van een bitcoin.

Doordat Bakkt echte zal bitcoins leveren verwacht men dat de vraag naar bitcoins toe zal nemen. Bakkt zal namelijk zelf bitcoins moeten kopen van de markt en moet die vervolgens zelf opslaan om bitcoins te kunnen leveren.

Als er veel bitcoinfutures op het Bakkt-platform worden verhandelt, is dat ook logisch. Want meer handel betekent meer bitcoins die geleverd moeten worden.

CFTC is terughoudend over Bakkt

Alleen doordat de Bakkt-futures anders werken, zijn de autoriteiten ook terughoudender. Omdat Bakkt fysieke bitcoins zal leveren, is de CFTC ook bezig met het onderzoeken van de cryptomarkt zelf.

De autoriteit is vooral terughoudend over mogelijke manipulatie in de cryptomarkt. En de CFTC wil geen manipulatie, want het is zijn taak om investeerders te beschermen.

Bron: Coindesk

Foto: iStock