Een nationale cryptomunt, gereguleerd door de centrale bank, zou de financiële sector van Zwitserland ‘upgraden’. Dat stelt Avenir Suisse, een van de meest vooraanstaande denktanks uit Zwitserland. In een nieuw rapport adviseert Avensir Suisse de Zwitserse centrale bank om een ‘franc token’ uit te geven.

Een ‘frank token’ zou enorm veel nieuwe kansen bieden aan de Zwitserse economie, volgens het rapport. De cryptomunt moet wel de eigenschappen van een stablecoin hebben, omdat de waarde natuurlijk niet veel mag fluctueren.

Als de Zwitserse centrale bank dit voor elkaar krijgt, dan zou Zwitserland in een ‘blockchain nation’ veranderen volgens Avenir Suisse.

Niet alleen de financiële sector zal vooruitgaan

De ‘franc token’ zou de Zwitserse financiële sector aanzienlijk verbeteren, doordat het de handel in cryptoactiva mogelijk zou maken. In het rapport staat:

Het zal de getokenizeerde effectenhandel bevorderen, als de centrale bank en andere grote spelers in de sector de ontwikkeling van een Zwitserse ‘franc token’ aansporen.

Een getokenizeerd effect is niets meer dan bijvoorbeeld een aandeel op een blockchain. Het effect kan natuurlijk ook een ander financieel product zijn.

Daarnaast heeft een cryptomunt van de overheid nog meer positieve effecten volgens de denktank. Namelijk op de financiële handel en het zou goed zijn voor nieuwe bedrijfsmodellen. Deze effecten zullen er vervolgens voor zorgen dat Zwitserland vooruitloopt op zijn Europese buren. Tenminste dat gelooft Avenir Suisse:

Als het er in slaagt om zichzelf internationaal zo te positioneren, namelijk als een pionier in de handel in getokenizeerde effecten. Dan zal Zwitserland in staat zijn om zijn relatief kleine kapitaalmarkt te vergroten.

Bron: Coindesk

Foto: iStock

Reacties