2018 is een rampzalig jaar voor ICO’s en zo ook voor de investeerders. 86 procent van de ICO’s handelt momenteel lager dan de initiële prijs. Dit bleek uit een onderzoek van Ernst & Young. Alleen wat zijn de redenen waarom zoveel ICO’s hebben gefaald?

Volgens enkele experts uit de financieringsindustrie zijn er drie factoren die voornamelijk hebben bijgedragen aan het verlies.

Volatiliteit in de cryptomarkt

De eerste factor is de volatiliteit. Het is een voor de hand liggende reden, want de gedaalde prijzen – en daarmee het falen van de ICO’s – zijn onderdeel van de volatiliteit. Maar onderliggend heeft de volatitliet van de cryptomarkt gezorgd voor minder beschikbaar kapitaal.

ICO’s werden namelijk gefinancierd met andere cryptomunten. Deze cryptomunten daalden en zo daalde het beschikbare kapitaal van de ICO’s. Mede door de volatiliteit noteren veel ICO’s nu lager.

Adgar Radjabli, partner bij investeringsfirma Apis Capital Managment stelde over de volalititeit:

“Veel van deze bedrijven [ICO-projecten] kregen hun financiering in andere cryptomunten, voornamleijk ethers. Deze hielden ze vervolgens in kas, want in veel gevallen hadden ze geen toegang tot traditionele financiële diensten. Daardoor konden ze deze ethers niet inwisselen voor fiatgeld.”

Niet de juiste mensen

Een tweede reden is de onervarenheid en ongeschiktheid van veel oprichters van ICO’s. Ben Ames, directeur bij Corl stelt dat de oprichters van ICO’s vaak helemaal niet capabel zijn om een project van dergelijke grote te leiden. Deze mensen zouden ten eerste helemaal geen financiering moeten krijgen, aldus Ames.

Jim Preissler, CEO van Trade.io vult dit aan. Hij vindt ook dat zo’n jonge mensen achter de ICO’s nooit financiering hadden moeten krijgen. “Je hebt teams van een paar jonge gasten die slechts een paar jaar ervaring hebben in het bedrijfsleven. Dan moet je een bedrijf, een team en een product creëren – dat is niet makkelijk.”

Zelfde als alle start-ups

Preissler stelde daarnaast ook dat de wereld van nieuwe ideeën gewoon zo werkt. Het relatieve aantal start-ups dat faalt is vergelijkbaar met het aantal ICO’s dat mislukt.

“De realiteit die je ziet en gaat zien is dat 80 tot 95 procent van de ICO’s faalt. Dit percentage is niet heel erg afwijkend van de Venture Capital-wereld.”, zei Preissler.

Bron: FinanceMagnates

Foto: iStock