De Bitcoin bevindt zich nog altijd in zwaar weer en daar heeft de industrie eromheen ook last van. Bijvoorbeeld mininggigant Bitmain. Problemen bij het bedrijf spelen al langer; hand in hand met de daling in de cryptomarkt.

Onlangs heeft Bitmain aangekondigd dat het personeel ontslaat en kantoren sluit in Nederland, Israël en Texas. In Texas zag Bitmain ook af van een investering van een half miljard dollar in een blockchaindatacentrum en een miningfacaliteit.

Bitmain is een van de grootste bedrijven in de cryptoindustrie. Het is een producent van miningmachines voor cryptomunten. Deze leveren computerkracht aan het netwerk van bijvoorbeeld de Bitcoin. Zo blijft de Bitcoin veilig en in ruil hiervoor krijgen de miningmachines – ofwel miners – bitcoins.

Naast de verkoop van miningmachines gebruikt Bitmain de miners ook zelf. Zo beheert het bedrijf de miningpools AntPool en BTC.com. Deze zijn op het moment van schrijven goed voor ruim 27% van de computerkracht op het Bitcoinnetwerk volgens data van Blockchain.com. Alleen een halfjaar geleden was dit nog 41%.

Verlies op producten

Door de lagere bitcoinprijs maken bijna alle miners geen winst meer. Bitmain bevindt zich dus in een moeilijke markt.

Gedurende 2018 heeft Bitmain haar strategie daarom aangepast. Het wilde de concurrentie de nek omdraaien en daarom verkocht het de miningmachines tegen een negatieve marge. Dat stelde een onderzoeksrapport van BitMEX vorig jaar augustus:

Deze analyse laat zien dat Bitmain op het moment verliesgevend is, met een negatieve winstmarge van 11,6% op de S9 – het voornaamste product – en een 100% negatieve marge op de L3.

Daaraan voegde BitMEX toe:

In realiteit zullen de kosten ook zijn gedaald, daarom zal de de situatie minder erg zijn dan hier geschetst. Hoewel, we denken dat Bitmain een significant verlies maakt.

Op het moment dat BitMEX met dit rapport kwam noteerde een bitcoin rond de 7.000 dollar. Nu is dat nog maar de helft.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock