De cryptomarkt blijft tot op de dag van vandaag vaag, omdat we niet alle data kunnen vertrouwen. Dat bleek bijvoorbeeld uit een onderzoek van Bitwise, waar de conclusie was dat 95 procent van het handelsvolume op Coinmarketcap nep is. Geïnspireerd op dit onderzoek is er nu een nieuwe cointracker zoals Coinmarketcap, genaamd Nomics.

Coinmarketcap is op het heden het dominant platform om cryptoprijzen of handelsvolumes te checken. Toch blijft onduidelijk of deze volumes kloppen. Daarom geeft het nieuwe platform Nomics aan welk gedeelte van het volume als echt kan worden beschouwd. En ook welk percentage waarschijnlijk fake is.

Volgens de CEO van Nomics, Clay Collins, is het platform al een succes. Zo heeft het al veel nieuwe klanten weten te lokken met de transparante data.

Wij zijn de eerste die handelsplatformen beoordelen op hun datatransparantie. Hierdoor hebben we al veel nieuwe klanten gekregen. Ook zijn er al platformen naar ons toegekomen met de vraag hoe ze een transparante rating kunnen krijgen.

Bitcoin scoort 17 procent goed, Ethereum 8 procent

Het percentage van de handel in de cryptomarkt dat volledig te vertrouwen is, ligt laag. Zoals het onderzoek van Bitwise al concludeerde. Volgens Nomics is 17 procent van het handelsvolume in bitcoins op beurzen te vertrouwen. Bij Ethereum is dit slechts 8 procent. Toch is dat nog steeds ver boven het gemiddelde.

Zo zei Collins dat cryptomunten met 1 procent volledig te vertrouwen volume al als een van de beste scoren.

Volume is volledig te vertrouwen als het van A of A+ beurzen komt. Deze rating kan een beurs krijgen als het Nomics volledige inzage geeft in de handelsdata. Beurzen die een A-rating hebben, zijn bijvoorbeeld Binance, Coinbase of Kraken.

Platformen die alleen de naam van de crypto met daarbij het dagelijkse volume met de prijs opgeven hebben een D rating.

Bron: The Block

Foto: iStock