Wat ooit de nieuwe manier was om je digitale project te financieren, lijkt nu als een nachtkaars uit te gaan. Initial Coin Offerings (ICO’s) zijn een stuk minder populair. In het eerste kwartaal van 2019 werd er slechts 119 miljoen dollar aan kapitaal opgehaald met ICO’s. Dat stelt de Wall Street Journal (WSJ) in een rapport.

Het bedrag is 58 keer minder dan wat er in het eerste kwartaal van 2018 werd opgehaald. Toen haalde ICO’s namelijk 6,9 miljard dollar op. Dat was wel in de piek van de cryptomarkt.

Maar de WSJ stelt dat de matige cijfers niet alleen met de prijs van cryptomunten te maken hebben. Het mediaplatform stelt dat beleggers ook terughoudend zijn door regelgeving van autoriteiten.

Autoriteiten zitten ICO’s op de hielen

Verschillende autoriteiten hebben maatregelen getroffen tegen ICO’s, omdat het uitgiftes van ongereguleerde effecten zouden zijn, en dat is illegaal.

Een laatste voorbeeld hiervan dateert uit februari. Toen klaagde de Amerikaanse beurswaakhond (de SEC) het cryptobedrijf Gladius Network aan. De SEC beschuldigde het bedrijf van uitgifte van ongereguleerd effecten nadat het bedrijf zelf al naar de SEC toekwam.

Door de acties van autoriteiten komen veel nieuwe cryptoprojecten niet aan het benodigde kapitaal. Zo stelt de WSJ, op basis van data van TokenData, dat slechts 45 procent van 2.500 ICO’s hun target behaalde sinds 2017.

Ook is op het moment een klein deel van alle ICO’s winstgevend geweest voor beleggers volgens de WSJ. Zo heeft 15 procent van de ICO’s momenteel een gelijke of hogere prijs dan de uitgifte prijs.

STO’s in plaats van ICO’s

Wellicht is de beste tijd van ICO’s geweest, omdat gereguleerde ICO’s, security token offerings (STO’s), nu aan populariteit winnen. Dat stelt Joshua Ashley Klayman, advocaat en consultant.

Volgens Klayman worden STO’s steeds gewilder in de private sector, maar ook bij overheden. Digitale uitgifte van effecten zal dus doorgaan, alleen in een ander jasje.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock