ICO

Een ICO is de afkorting voor Initial Coin Offering. Het is de uitgave van een cryptovaluta of token. Een Initial Coin Offering is een soort crowdfunding waarmee de ontwikkelaars van blockchain projecten geld ophalen. ICO’s zijn zeer risicovolle investeringen.

Werking

Door deel te nemen aan een ICO financier je een decentraal project door bitcoins, ethers of andere cryptovaluta over te maken naar het team achter het project. In ruil hiervoor krijg jij de native cryptomunt of token van het project. Om deel te nemen aan een ICO moet men zich eerst registreren bij de organisatie van het project. Hoe dit precies in zijn gang gaat wordt vaak uitgelegd op de officiële website van de ICO. De duur van de financiering kan ook flink variëren.

Er zijn verschillende manieren waarop een ICO kan verlopen en hoe de waarde van de native cryptovaluta of token wordt bepaald. Dit hangt grotendeels van twee factoren af: aanbod en prijs van de native cryptovaluta of token. Deze kunnen vast of variabel zijn. Er zijn drie varianten:

  1. Het aanbod en de prijs kunnen beiden vast staan. In dit geval heeft het project een bepaald financieringsdoel voor ogen. Wanneer het doel is bereikt stopt de financiering.
  2. Een vast aanbod met een variabele prijs. Met deze variant kan in principe oneindig veel geld worden opgehaald. Hoe meer geld er wordt opgehaald, hoe hoger de prijs van de uiteindelijke cryptovaluta of token.
  3. Een variabel aanbod met een vaste prijs. Dit betekent dat het financieringsdoel niet vaststaat en dit in de loop der tijd kan worden veranderd.

Geschiedenis

ICOMastercoin was in 2013 de eerste cryptovaluta die een ICO gebruikte om zich te financieren. Daarna volgden er velen. De meeste bekende ICO is misschien wel die van Ethereum. Deze haalde in 2014 18 miljoen dollar op en in ruil hiervoor gaf het ethers uit.

Ethereum maakt het voor nieuwe projecten mogelijk om op een relatief eenvoudige manier hun eigen token uit te geven in de vorm van ERC20 tokens op de Ethereum Blockchain. Dit wordt mogelijk gemaakt door slimme contracten.

Een voorbeeld van een ERC20 token is de ICO van Bankera. Bankera heeft als doel om een digitale bank te creëren op de blockchain van Ethereum. De ICO van Bankera is op 1 maart 2018 geëindigd en haalde 150 miljoen dollar op.

Bron: Beste Bank, AllesOverCrypto.nl

Foto: iStock/adrian825

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws