pond

Eind juni reageerde de wereld geschokt toen duidelijk werd dat de meerderheid van de Britse bevolking voor een uittreding uit de Europese Unie had gestemd. Op die beruchte vrijdag stonden de financiële markten in vuur en vlam. Op dit moment is de paniek rondom de Brexit weer afgenomen.

Tenminste, op de aandelenmarkten merken we niet meer dat de beleggers de Brexit nog zien als een grote bedreiging. Het is duidelijk geworden dat de Europese beleidsmakers de Britse regering de tijd zullen geven om tot een goede uittreding te komen, en daardoor schuift de gemiddelde belegger dit probleem ook weer de toekomst in.

Op de valutamarkt ziet het plaatje er echter totaal anders uit. Het Britse pond heeft namelijk de afgelopen weken de dalende beweging voortgezet en daardoor beweegt het nu op historisch lage standen. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft uitgezocht wat het effect kan zijn van het dalende pond.

Britse export heeft profijt bij het dalende pond

pond-export

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Standard & Poor’s, is te zien dat het dalende pond een stimulerende werking heeft op de Britse export. Volgens de kredietbeoordelaar zal de export gaan toenemen met 7%.

Maar, we moeten niet vergeten dat de Britse export slechts een klein deel inneemt van de totale groei van het Britse bruto binnenlands product. De consumentenbestedingen zullen volgens S&P gaan afnemen en dat zal volgend jaar resultaten in een totale economische groei van slechts 1,2%.