(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag lager gesloten, na een positieve start, nadat de Amerikaanse president Donald Trump de hoop op een snelle handelsdeal met China verder de bodem insloeg.

De AEX-index sloot 0,7 procent lager op 582,93 punten, nadat in de ochtendhandel nog de groene cijfers overheersten. 

De hoop op een eindejaarsrally werd aan het eind van de ochtend de kop ingedrukt toen Trump in Londen zei dat hij geen haast heeft om een deal met China te sluiten en dat hij misschien liever een deal over de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020 heen wil tillen. 

Hoewel de beurs in twee dagen tijd een aantal procenten is gedaald, is er volgens portefeuillemanager Albert Jellema van Deaandeelhouder.nl niet zo veel aan de hand.

“Het behaalde rendement op aandelen dit jaar is fantastisch, alleen iets minder goed sinds maandagochtend bij de opening.” Jellema weet niet of er een eindejaarsrally komt, maar ziet geen reden om uit aandelen te stappen, vooruitblikkend op 2020.

De uitspraken van Trump moeten we volgens Jellema met een korrel zout genomen worden en zijn onderdeel van diens onderhandelingstactiek. “De onzekerheid over de deal met China laait weer wat meer op, maar je kunt er eigenlijk niets mee.”

Maandag haalde de president de beurzen ook al onderuit door nieuwe importsancties op te leggen aan Brazilië en Argentinië, die hun valuta zouden manipuleren. Tijdens de NAVO-top in Londen zei Trump dinsdagmiddag verder dat de handelsrelatie tussen de VS en de EU oneerlijk is. Met name de Franse digitaks voor bedrijven als Apple en Google is een doorn in het oog. Daarom gaan de VS op 2,4 miljard aan Franse importgoederen een importheffing van 100 procent zetten.  Trump was positiever over de verhoudingen bij de militaire samenwerking NAVO, omdat de Europese deelnemers inmiddels meer meebetalen.

Een positieve inkoopmanagersindex van ISM voor de regio New York in november gaf niet veel lucht. De index wees op groei, na een krimpcijfer voor oktober. Vanochtend bleken de producentenprijzen in de eurozone in oktober zoals verwacht licht hoger dan in september en bijna 2 procent lager op jaarbasis.

De euro/dollar noteerde dinsdag aan het eind van de handelsdag vrijwel stabiel op 1,1086 na de stevige stijging van maandag. Belangrijk voor de dollar wordt het Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verschijnt, aldus valutahandelaar Paul Erdmann van Ebury.
 
Het Britse pond en de Japanse yen werden duurder. De olieprijs was stabiel, op 56,04 dollar voor een vat WTI-olie in New York en 60,93 dollar voor de Brent-future.

Stijgers en dalers

In de AEX waren er acht stijgers, aangevoerd door Galapagos, dat de uitblinker was met 3 procent koerswinst. Jellema van Deaandeelhouder.nl had geen nieuws gezien dat de beweging kon verklaren.

Verzekeraar ASR Nederland sloot de rij met een verlies van 3,7 procent, gevolgd door de andere drie financials Aegon, ING en NN, met verliezen van 2 tot 3 procent. ING kreeg wel een koersdoelverhoging van Morgan Stanley van 10,00 naar 11,00 euro.

Grondstoffenfondsen ArcelorMittal en Shell trokken de index fors mee omlaag, met dalingen van 3,3 en 1,8 procent. Daarmee zijn het de gebruikelijke cyclische aandelen die voor de meeste beweging zorgen, zei Jellema.

Randstad steeg 1,0 procent na een strategie-update bij de beleggersdag. De uitzender wil 120 miljoen euro aan kosten besparen tot en met 2021 en herhaalde de doelen voor 2019, tot geruststelling van KBC Securities. ING sluit een aanzienlijk hoger dividend niet uit, na de beleggersdag.

Takeaway.com won ook 1,0 procent. De maaltijdbezorger opende nog maar eens de aanval op rivaal Prosus, dat een concurrerend overnamebod deed op Just Eat. De argumenten van de rivaal zijn volgens topman Jitse Groen van Takeaway “hoogst opportunistisch”.

Volgens Jellema zaagde de Takeaway-topman zijn concurrent bij de enkels af, door te zeggen dat Prosus de sector niet begrijpt. Omdat de koers van Takeaway is gestegen, is het bod in aandelen van de Nederlandse maaltijdbezorger niet meer zo veel lager dan het bod in contanten van Prosus. De spinoff van het Zuid-Afrikaanse Naspers zal een hoger bod moeten doen om als winnaar uit de strijd te komen. Dat zou volgens Jellema wel eens kunnen gebeuren, omdat de kemphanen naar zijn inschatting beide ‘Bokito’s’ zijn, die geen nederlaag over hun kant willen laten gaan. Dat biedt perspectief voor de belegger in het Britse Just Eat.  

Philips kondigde maandag nabeurs een strategische samenwerking met Inspira Health aan, ter waarde van 50 miljoen dollar. Het aandeel sloot vrijwel vlak.
 
In de Midkap-index eindigden Corbion en WDP bovenaan, terwijl BAM en AMG de grootste verliezers waren, met zo’n 2,5 procent koersverlies.

Fugro daalde 0,8 procent. Volgens ING moet de bodemonderzoeker oppassen dat de verkoop van het belang in Seabed Geosolutions niet misloopt door een patentzaak.

Bij de kleine fondsen was Pharming een van de weinige stijgers met een winst van 2,6 procent. Houtveredelaar Accsys verloor juist 2,2 procent.

Alfen gaat het Duitse Uniper een opslagsysteem van 10 Megawatt op de Maasvlakte leveren. Het aandeel sloot 2,4 procent lager. De aangekondigde benoeming van Daniëlle van der Sluijs als financieel directeur bij Nedap bracht de koers niet in beweging.

Lokaal deed bioplasticfabrikant Avantium het opnieuw goed, nu met een stijging van krap 8 procent.  

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties