(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met winst gesloten, nadat beleggers opgelucht reageerden op de uitkomst van het onderzoek van de FBI naar e-mails van de Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton. De AEX index steeg 1,8 procent op 448,22 punten, terwijl de AMX een winst van 1,4 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,7 procent.

Wereldwijd verbeterde het sentiment op de financiële markten nadat de Amerikaanse FBI ook in de nieuw onderzochte e-mails van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton geen aanleiding ziet om haar te vervolgen. Afgelopen week maakten beleggers zich in toenemende mate zorgen over de gestegen kansen voor Republikein Donald Trump in de verkiezingen van dinsdag.

“De beurs heeft een voorkeur voor Clinton, dat kunnen we wel stellen na de reactie van vandaag”, aldus Albert Buysing Damste van ABN AMRO. De handelaar noemde de koersbewegingen evenwel “geen hele grote verrassing”.

“De rest van de week moet blijken wat het echt waard is. Tijdens de Europese uren [dinsdag] gaat er weinig gebeuren. Beleggers gaan aan de zijlijn afwachten.” Pas woensdag zal Europa kunnen reageren op de uitkomst van de verkiezingen.

De macro-economische kalender bevatte onder meer de detailhandelsverkopen uit de eurozone. In september daalden de detailhandelsverkopen met 0,2 procent op maandbasis, gelijk aan de krimp in augustus. Op jaarbasis stegen de detailhandelsverkopen evenwel met 1,1 procent.

Uit Duitsland bleek verder dat de fabrieksorders in september met 0,6 procent op maandbasis daalden, nadat in augustus nog sprake was van een groei van 0,9 procent. In Spanje daalde de industriële productie in september met 1,4 procent op maandbasis, na een stijging met 1,6 procent in augustus.

Olie noteerde maandag in het groen. Een december-future West Texas Intermediate steeg 0,7 procent op 44,37 dollar, terwijl een januari-future Brent fractioneel hoger bewoog op 45,59 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1039. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1059 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1134 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 24 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice met een winst van 4,2 procent en gevolgd door ArcelorMittal met 3,4 procent. Dinsdag voorbeurs opent de staalreus de boeken over het afgelopen kwartaal en analisten voorzien een flink hoger bedrijfsresultaat (EBITDA) dan in dezelfde periode vorig jaar. Goldman Sachs houdt rekening met een verhoging door ArcelorMittal van de winstverwachting voor dit jaar.

De financials lagen er verder goed bij, met winsten van bijna drie procent voor zowel Aegon, ING Groep als ABN AMRO.

Wolters Kluwer steeg 1,1 procent, ondanks een koersdoelverlaging van 32,50 naar 30,50 euro met een ongewijzigde verkoopaanbeveling van Berenberg. Uit de cijfers over het derde kwartaal bleek volgens de analisten “eindelijk” dat de groei van Wolters Kluwer in negatieve zin begon af te wijken van die van sectorgenoot RELX. Het aandeel RELX steeg 0,9 procent.

Onderaan hield Vopak de laatste positie bezet na het openen van de boeken met een min van 1,3 procent. Het tankopslagbedrijf boekte over de eerste negen maanden van 2016 een bedrijfsresultaat (EBITDA), exclusief eenmalige items, van 624,7 miljoen euro, tegenover 602,1 miljoen euro een jaar eerder. NIBC sprak echter van een voorzichtige outlook voor het hele boekjaar. Vopak meldde te verwachten dat het bedrijfsresultaat van 2016 het bedrijfsresultaat van 2015 van 812 miljoen euro zal overtreffen.

In de AMX ging PostNL fier aan kop met een winst van 3,8 procent. Het postbedrijf opende de boeken over het afgelopen kwartaal, waaruit weinig verrassende resultaten naar voren kwamen. PostNL handhaafde bovendien de winstverwachting voor dit jaar en volgend jaar en wil in 2017 weer dividend uitkeren. Naast de resultaten kregen beleggers ook een overnamebod van de Belgische sectorgenoot Bpost te verwerken. Bpost is bereid 5,65 euro per aandeel PostNL neer te tellen, bijna 32 procent meer dan de slotkoers op 31 oktober. Met dit bod waardeert Bpost het Nederlandse postbedrijf op iets meer dan 2,5 miljard euro. Jefferies beoordeelde het bod als aantrekkelijk, maar minister Henk Kamp van Economische Zaken was niet echt enthousiast tegenover radiozender BNR. Ook werknemersvereniging FNV was sceptisch. De slotkoers van 4,89 euro ligt dan ook ruim onder de 5,65 euro die Bpost bereid is te betalen.

ASM International steeg 3,8 procent, nadat NIBC het koersdoel verhoogde van 40,00 naar 50,00 met een ongewijzigde koopaanbeveling. Analist Edwin de Jong stelde de taxaties voor ASMI licht opwaarts bij. Daarnaast werd de analist “veel positiever” vanwege de sterke koersontwikkeling van dochterbedrijf ASM Pacific Technology en de overnamefantasie die er momenteel in de sector is. Add Value Fund sluit in het licht van de consolidatietendens in de halfgeleidermarkt niet uit dat ASMI en BE Semiconductor Industries volgend jaar worden overgenomen. Het aandeel Besi steeg 3,3 procent. Zowel ASMI als Besi zitten in de portefeuille van Add Value Fund.

Nabeurs staan de resultaten van Aperam geagendeerd. Het aandeel steeg in de reguliere handel 1,7 procent.

GrandVision gaf 0,9 procent prijs en behoorde daarmee tot de spaarzame verliezers, nadat UBS het advies voor de uitbater van optiekketens verlaagde van Kopen naar Neutraal en het koersdoel neerwaarts bijstelde van 26,50 naar 22,00 euro. De grote impact van het warme najaar, waardoor klanten wegbleven, wijst volgens UBS op een verzadigde markt. Die markt kent bovendien een groter dan verwachte seizoensmatige volatiliteit, wat een lagere premie voor de sector rechtvaardigt.

OCI was hekkensluiter met een min van 1,2 procent. Dochterbedrijf OCI Partners, waar OCI een belang van circa 80 procent in houdt, leed in het derde kwartaal een nettoverlies van 11,7 miljoen dollar. In dezelfde periode van 2015 behaalde OCI Partners nog een winst van 23,1 miljoen dollar. De omzet daalde dan ook met maar liefst 37 procent.

Onder de kleinere fondsen ging Fagron aan kop met een winst van 5,0 procent, gevolgd door Kiadis Pharma met 3,5 procent en Lucas Bols met 2,5 procent.

Brunel International steeg 0,4 procent, ondanks dat ING het koersdoel voor de detacheerder verlaagde van 15,00 naar 14,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. Analist Marc Zwartsenburg beargumenteerde het lagere koersdoel door te wijzen op een verlaging van de ramingen voor het onderdeel Energy. Het groeipotentieel voor deze tak is volgens de analist verder gereduceerd.

Onderaan gaf Heijmans 4,9 procent prijs, nadat het aandeel afgelopen week na het openen van de boeken over het derde kwartaal al circa dertig procent aan beurswaarde zag verdampen. ING besloot om de bouwer van de kooplijst te halen en het koersdoel te verlagen van 13,50 naar 6,50 euro. Heijmans weet niet wanneer er overeenstemming wordt bereikt over de afronding van de verlieslatende projecten en daarom kan volgens analist Tijs Hollestelle van ING moeilijk worden ingeschat hoe groot de impact op de financiële gezondheid van de bouwer zal zijn.

Lokaal kwam DPA Group met de resultaten over het derde kwartaal, wat beleggers beloonden met een koerswinst van 3,0 procent. De detacheerder zag de omzet op jaarbasis stijgen van 26,9 miljoen naar 30,4 miljoen euro, vooral dankzij de overname van Conquaestor Interim Professionals. De nettowinst steeg van 0,3 miljoen naar 1,1 miljoen euro. DPA gaf geen outlook voor het gehele boekjaar, maar CFO Stefan Heesakkers zei maandag tegen ABM Financial News wel dat het derde kwartaal onderliggend dezelfde trend liet zien als het eerste halfjaar. “Ook de periode tot nu toe zien wij in het vierde kwartaal geen afwijkingen ten opzicht daarvan. Wel zien we kans meer rendement te halen uit gedane investeringen”, aldus Heesakkers.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,9 procent hoger op 2,125,34 punten. De Dow Jones index steeg 1,7 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 2,3 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.