clinton-trump

De aandelenmarkten zijn tijdens deze spannende verkiezingsweek goed uit de startblokken gekomen. De laatste tussenstanden van de polls laten zien dat Clinton nog steeds de overhand heeft en dat wist te resulteren in stijgende beurskoersen. Het is dus duidelijk dat de voorkeur van de beleggers uitgaat naar een overwinning voor Clinton.

De kans is groot dat het morgen met name een rustige beursdag zal zijn. Pas woensdagnacht zal bekend worden wie plaats mag gaan nemen in het Witte Huis en de beleggers zullen daarom pas tijdens de handelssessie van woensdag hierop kunnen reageren. Overigens maakt een onderzoek van Bloomberg duidelijk dat de koersbeweging van woensdag hoogstwaarschijnlijk weinig zegt over de toekomstige beursbewegingen.

Beleggers moeten met een knipoog kijken naar de koersbeweging van woensdag

verkiezingen

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de S&P 500 index tijdens de vorige verkiezingsuitslagen over het algemeen negatief reageerde tijdens de eerste handelssessie nadat het verkiezingsnieuws de beleggers bereikt had. Tijdens de laatste 8 verkiezingsjaren noteerde de S&P 500 index echter in 7 van de 8 gevallen een jaar later hoger.

Alleen in het jaar 2000 stond de Amerikaanse index 12 maanden later lager toen bekend werd dat Bush de nieuwe president van Amerika zou gaan worden. Wat de uitslag woensdagnacht ook mag zijn, beleggers moeten de koersbeweging van woensdag niet al te serieus nemen.