(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,6 procent op 452,59 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,8 procent.

Vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB noemde de lagere olieprijs “de belangrijkste beweging”, waar ook indexzwaargewicht Royal Dutch Shell onder te lijden had. Verder oordeelde Westerterp dat de beurzen “relatief dicht bij huis bleven”.

Olie noteerde maandag in het rood. Een december-future West Texas Intermediate daalde 3,2 procent op 47,16 dollar, terwijl een januari-future Brent 3,5 procent lager bewoog op 48,90 dollar.

“OPEC-leden proberen onverminderd de markt ervan te overtuigen dat ze tot een overeenstemming kunnen komen [over een beperking van de olieproductie bij de vergadering eind november in Wenen], maar de markt gelooft er niets van en drukt de olieprijs lager”, aldus marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK. Volgens Westerterp van JNVB “zeggen ze [OPEC-leden] zoals wel vaker van alles, maar het doorpakken en het daadwerkelijk tot een productiebeperking komen hebben we al jaren niet meer gezien”.

Op macro-economisch vlak bleek dat de economie van de eurozone in het derde kwartaal in een stabiel tempo is gegroeid. Het bruto binnenlandse product steeg afgelopen kwartaal op kwartaalbasis met 0,3 procent, gelijk aan de groei in het tweede kwartaal. Op jaarbasis groeide de economie met 1,6 procent.

De consumentenprijzen in de eurozone stegen in oktober in een hoger tempo. De inflatie noteerde in oktober op jaarbasis op 0,5 procent, tegen 0,4 procent in september.

De Duitse detailhandelsverkopen namen in september met 0,4 procent toe op jaarbasis, maar daalden op maandbasis met liefst 1,4 procent. Economen rekenden juist op een stijging op maandbasis met 0,2 procent.

“Ver onder de verwachting”, oordeelde Aslam van Think Markets UK. Volgens de marktanalist zorgden de tegenvallende Duitse cijfers tot ongerustheid over de staat van de Duitse economie. “Detailhandelsverkopen zeggen iets over de gezondheid van de economie.”

De euro/dollar noteerde op 1,0960. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0956 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0989 op de borden.

Dinsdag kijken beleggers uit naar het rentebesluit van de Bank of Japan en de Australische centrale bank. Verder komen de inkoopmanagersindexen voor de industrie uit onder meer Japan, China, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Amerika naar buiten. De Nederlandse bedrijfskalender bevat de kwartaalresultaten van Royal Dutch Shell, Vastned, Ordina en Neways Electronics. In het buitenland geven het Britse BP en het Amerikaanse Pfizer inzicht in de prestaties over het afgelopen kwartaal.

De kwartaalcijfers van Royal Dutch Shell zullen dinsdag volgens Westerterp “zeker hun invloed gaan uitoefenen” op de beurzen.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 5 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Ahold Delhaize met een winst van 1,1 procent. ArcelorMittal en DSM sloten op kleine winsten van respectievelijk 0,4 en 0,3 procent.

ASML beperkte de winst tot 0,3 procent. Het Veldhovense bedrijf denk nog altijd in 2020 een jaaromzet van 10 miljard euro te kunnen genereren. Daarbij gaf ASML aan te verwachten dat in 2020 de brutomarge rond de 50 procent zal liggen en dat de winst per aandeel vermoedelijk stijgt naar meer dan 8 euro per aandeel. De geplande overname van Hermes Microvision biedt volgens ASML daarnaast extra groeikansen.

Onder de dalers viel Gemalto op met een min van 5,4 procent, nadat het aandeel vrijdag al stevig onder druk stond na het afgegeven van een langverwachte winstwaarschuwing. Analisten van Barclays en JPMorgan Cazenove verlaagden maandag het koersdoel voor de digitale beveiliger naar respectievelijk 50,00 en 60,00 euro.

Randstad daalde 0,7 procent, nadat de uitzender de biedingsronde voor de overname van Monster Worldwide met succes voltooide. Circa 51,5 procent van de uitstaande aandelen werden officieel aangemeld, waarmee de combinatie naar verwachting op 1 november een feit wordt.

Andere opvallende dalers waren SBM Offshore met 1,7 procent, Boskalis met 2,0 procent en indexzwaargewicht Royal Dutch Shell met 1,4 procent.

In de AMX gingen sectorgenoten ASM International en BE Semiconductor Industries aan kop met beperkte winsten van circa een procent. Ook Intertrust sloot met winst, het aandeel steeg 0,8 procent.

Onderaan bivakkeerden Arcadis en OCI met verliezen van respectievelijk 1,6 en 1,9 procent. Uit het register van de Autoriteit Financiële Markten bleek maandag dat twee hedgefondsen shortposities hebben opgebouwd in Arcadis. Het advies- en ingenieursbedrijf kondigde vorige week het vertrek van de topman aan, na aanhoudende teleurstellend resultaten. Kepler Cheuvreux verlaagde maandag bovendien het advies voor Arcadis van Kopen naar Houden en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 15,00 naar 13,00 euro.

Onder de kleinere fondsen was Ordina een opvallende stijger met 4,4 procent. Op gepaste afstand schreef Stern Groep 1,1 procent bij en won Probiodrug 1,0 procent.

Beter Bed gaf in navolging op de vrijdag gepresenteerde tegenvallende cijfers over het derde kwartaal, ditmaal 6,7 procent prijs. Ook Fagron en Brunel International beleefden een moeizame dag met verliezen van 3,9 en 2,0 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.130,77 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.