(ABM FN-Dow Jones)  De Amsterdamse beurs is donderdag hoger gesloten, na een rustige handelssessie met enkele uitschieters, waarin vanaf het middaguur de groene cijfers werden opgezocht. 

De AEX eindigde 0,3 procent hoger op 541,35 punten. De AMX sloot 0,2 procent hoger en ook de AScX kon 0,2 procent bijschrijven. Het was een kalme handelsdag, omdat de Amerikaanse beurzen vanwege de viering van Thanksgiving gesloten zijn.

“Van mij mag je de beurs op dagen als deze gewoon dichtdoen”, zei vermogensbeheerder Ed Manie van Mijn-Effecten. “We moesten het vandaag op eigen kracht doen en dan kunnen we het niet.”

Afgezien van enkele uitschieters was er niet veel te doen op de Amsterdamse beurs.

Altice veerde op nadat het geplaagde aandeel woensdag weer zware klappen kreeg. De Franse kabeltelevisie-exploitant in de AEX-index kampt met hoge schulden en een ongeruste markt en kreeg woensdag klachten aan zijn broek van beleggers die zich gedupeerd voelen door de sterke koersdalingen. “Wat mij verbaast is dat er niet al eerder iemand aan de bel trok, gezien de verhouding tussen de schuld van het bedrijf en de marktkapitalisatie”, zei Manie. Een marktwaarde van 14 miljard euro en een schuld van 50 miljard brengt je in een positie waar je niet in wil zitten, zei de handelaar.

Uit de notulen van de Europese Centrale Bank bleek donderdag dat sommige haviken onder de beleidsmakers tijdens de vorige vergadering een duidelijk einddatum voor het opkoopprogramma wilden aankondigen. Ze wilden niet de indruk wekken dat het programma nog verder zal worden verlengd, na de aangekondigde verlenging tot september 2018. De duiven hielden liever de optie voor een verdere verlenging van de stimulering open, zo lang de inflatie nog onder het beoogd niveau blijft.

“Alles wordt opgehangen aan de economische groei. Die zou het goed doen”, zei Manie. “Maar de particulier ziet zijn energierekening stijgen en het pensioenfonds kan niet indexeren. De kern is: we zijn verslaafd aan de ECB en we kunnen schijnbaar niet zonder.”

’s Ochtends stonden de beurzen nog lager, ondanks een sterk groeicijfer voor de Duitse economie, terwijl het vertrouwen van Franse ondernemers in de maakindustrie in november harder steeg dan was verwacht. Inkoopmanagersindices voor de industrie in en de dienstensector in de eurozone stegen in november beide. 

’s Middags werd bekend dat het wereldhandelsvolume in september stabiel bleef, vergeleken met augustus.

Olie noteerde donderdag verdeeld. Een december-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent tot 58,24 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,2 procent lager bewoog op 63,20 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,846. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1830 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1821 op de borden.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten 18 van de 25 fondsen in het groen.

Grootste stijger was Altice met een plus van 3,8 procent. De Financial Times meldde donderdag dat de Franse kabelaar overweegt de activiteiten in de Dominicaanse Republiek te verkopen om zo de schuldenlast van de onderneming terug te brengen. 

Volgens de bronnen van FT zou Altice een veiling willen houden, hoewel een definitieve beslissing over een desinvestering nog niet is genomen. Volgens analisten Bryan Garnier kan de verkoop tussen de 2,5 miljard en 3 miljard euro opleveren voor Altice.  

ABN AMRO verraste donderdag met de aankondiging het aandeel te gaan volgen met een koopadvies en een koersdoel van 16,00 euro. Nadat het aandeel deze maand in waarde halveerde, is een aantrekkelijk instapmoment ontstaan, volgens de analisten. 

Credit Suisse handhaafde juist het Neutraal advies op de Franse kabelaar, maar sneed flink in het koersdoel, dat van 17,00 naar 10,00 euro zakte. 

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s verlaagde de vooruitzichten voor de Franse kabeltelevisie-exploitant intussen van stabiel naar negatief. Vermogensbeheerder Manie vond de waarschuwing van de kredietbeoordelaar rijkelijk laat komen. 

DSM steeg 0,1 procent. Het concern uit Heerlen steekt vijftien miljoen euro in zijn fabriek in het Duitse Meppen die vloeibare polyesters en andere speciale harsen maakt.

Randstad won 0,3 procent. Het concern boekt vooruitgang bij het overgenomen Monster, dat in 2018 break-even zou kunnen draaien. Dat stelde analist Marc Zwartsenburg van ING donderdag. Hij denkt dat de markt enkele punten over het hoofd ziet. Zo lijken de consensusverwachtingen voor met name de omzetgroei in het lopende kwartaal iets te voorzichtig, en zijn ook de verwachtingen voor heel 2018 wat aan de lage kant.

AkzoNobel verloor 0,8 procent en was daarmee de sterkste daler in de AEX. Analisten van Deutsche Bank meldden woensdag dat het bestuur onder “immense druk” staat om aan de aandeelhouders een goed strategisch plan te presenteren, nu de fusiegesprekken met de Amerikaanse sectorgenoot Axalta zijn afgeketst en eerder een overnamevoorstel door PPG Industries werd afgeslagen.

In de Midkap was Air France-KLM de grootste stijger met een winst van 1,5 procent. 

Philips Lighting won 0,9 procent. Het concern uit Eindhoven gaat in de lampenfabriek in het Belgische Turnhout wederom banen schrappen. In 2018 zullen 78 banen worden geschrapt en deze reorganisatie is nodig vanwege de krimpende markt voor conventionele verlichting.

Arcadis verloor 1,6 procent. Arcadis en Sweco hebben samen de raamovereenkomst Sterke Lekdijk van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden verworven. De potentiële waarde van het contract is minstens 2 miljoen euro.

VolkerWessels eindigde vlak. Dochteronderneming KWS kreeg definitief de opdracht van Rijkswaterstaat voor de renovatie van de Waalbrug in Nijmegen.

Onder de kleinere AScX-fondsen verloor Lucas Bols 0,9 procent. Sectorgenoot Rémy Cointreau meldde donderdag over het afgelopen halfjaar meer winst en omzet, met een autonome groei van 14 procent bij House of Rémy Martin. Bij onderdeel Partner Brands daalde de omzet juist autonoom 14,3 procent, onder meer vanwege de verkoop van het likeurmerk Passoa aan Lucas Bols.

Onder de lokale fondsen eindige HAL Trust 0,4 procent hoger. De investeringsmaatschappij meldde woensdag nabeurs een lagere nettovermogenswaarde, door de uitkering van dividend en koersdalingen van Vopak en Boskalis. De zwakke resultaten waren in lijn met de verwachting van KBC Securities.

Kardan verloor 4,1 procent. Het bedrijf verzocht donderdag zijn schuldeisers in gesprek te gaan om over een latere aflossing van de schuld. In februari 2018 moet Kardan zijn schuldeisers een uitkering doen, maar het risico bestaat dat de verkoop van dochterbedrijf Tahal dan nog niet is afgerond en de terugbetaling aan de schuldeisers niet kan plaatsvinden. Kardan sprak donderdag van “reële” kansen dat er vertraging in het verkoopproces optreedt, hoewel het hard werkt aan een zo vlot mogelijke afronding.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.