(ABM FN-Dow Jones) De AEX is donderdag in het groen gesloten waarbij de kar werd getrokken door indexzwaargewicht Royal Dutch Shell dat profiteerde van een mogelijke productie inperking door de OPEC. De Amsterdamse hoofdgraadmeter steeg 0,3 procent op 451,55 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,1 procent liet optekenen.
Het sentiment werd gedomineerd door het woensdagavond bekendgemaakte akkoord van de OPEC over een mogelijke inperking van de productie. De details worden echter pas in november afgetikt, en de markt blijft sceptisch over hoeveel zoden een plafond van 33 miljoen vaten per dag nu echt aan de dijk zet, gezien de torenhoge wereldwijde voorraden.
Vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB noemde het tegenover ABM Financial News een konijn uit de hoge hoed van de OPEC, met een deal die “historisch heel erg opvallend” was.
Voor alles en iedereen die wat met olie te maken heeft, was het een prettige aankondiging, volgens de marktvorser, en dus liepen de koersen fors op. “Maar de verwachting is dat de olieprijs niet heel veel verder zal door stijgen dan die 50 dollar, puur vanwege het feit dat de aanbodkant nog steeds groter is dan de vraag”, aldus Westerterp.
Een vat Brent met levering in december steeg woensdag nog zes procent in waarde na het nieuws. Donderdag zette die trend door, zij het met wat haperingen. Een november-future West Texas Intermediate steeg rond het slot in Europa 1,7 procent op 47,86 dollar, terwijl een december-future Brent 1,3 procent hoger bewoog op 49,88 dollar.
Op macro-economisch vlak werd gekeken naar Amerikaanse groeicijfers en Duitse inflatiedata. De grootste economie van de wereld groeide in het tweede kwartaal 1,4 procent op jaarbasis, na een groei van 0,8 procent in de drie maanden ervoor. De Duitse inflatie trok verder aan: het prijspeil steeg met 0,7 procent op jaarbasis in september, na een stijging van 0,4 procent in de maand ervoor. Verder werd donderdag bekend dat de werkloosheid in Duitsland in september stabiel is gebleven, terwijl de Spaanse consumentenprijzen met 0,3 procent stegen. De Amerikaanse aanstaande woningverkopen daalden.
Verder zei de voorzitter van de Atlanta Fed Dennis Lockhart dat een renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank eraan zit te komen en dat een dergelijke aankondiging ook bij de bijeenkomst in november zou kunnen plaats vinden. Hoewel de markt lijkt voorbereid op een renteverhoging dit jaar, was er toch wat rentevrees merkbaar na de woorden van Lockhart.
De euro/dollar noteerde bij het slot in Europa op 1,1245. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1219 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1215 op de borden.
Stijgers en dalers
In de AEX was Royal Dutch Shell koploper met een winst van 5,9 procent, in navolging van de olierally woensdagavond. Ook oliedienstverlener SBM Offshore profiteerde van het positieve sentiment en schreef 3,9 procent bij. Verder won Vopak 0,7 procent.
Gemalto droeg de spreekwoordelijke rode lantaarn, nadat bekend werd dat de digitale beveiliger niet langer in de race lijkt om Morpho van Safran over te nemen. Het Franse bedrijf maakte donderdag bekend dat er exclusieve gesprekken met Advent International en Bpifrance worden gevoerd om de beveiligingsactiviteiten te verkopen van ruim 2,4 miljard euro. Het aandeel Gemalto verloor daarop 4,8 procent. Volgens analisten van Berenberg is het bedrijf weer terug bij af en zullen de resultaten onder druk blijven staan.
Galapagos sloot 1,2 procent lager. Donderdag werd bekend dat het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf samen met het Duitse MorphoSys start met aanvullende onderzoeken naar het medicijn tegen de ontstekingsziekte IK-17C. Het aandeel Galapagos beweegt momenteel volatiel. Na een koersstijging van ruim 18 procent vorige week, heeft het aandeel deze week al weer bijna 6 procent ingeleverd.
Ook in de Midkap deden aan de grondstoffensector gerelateerde fondsen het goed en mocht Fugro zichzelf koploper noemen met een winst van 6,1 procent. Luchtvaartaandelen stonden Europees breed echter onder druk, omdat een hogere olieprijs ook hogere brandstofprijzen kan betekenen. Air France-KLM verloor 1,7 procent. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers wees erop dat een hogere olieprijs de terugkeer naar winstgevendheid voor de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij bemoeilijkt, maar dat het in het algemeen sowieso heel moeilijk wordt voor het bedrijf om weer een duurzame winst te behalen.
TomTom daalde 1,7 procent en zag daarmee de winst van eerder op de dag verdampen. De navigatiespecialist sloot een overeenkomst met Volvo Trucks voor de levering van navigatiesoftware voor het nieuwe infotainmentplatform van de Zweedse autobouwer. Ook zal TomTom zijn real time verkeersdienst leveren voor de nieuwe Skoda Kodiaq in Europa, waarna in de loop van 2017 meer modellen van Skoda volgen. NIBC noemde de aankondigingen “positief”, maar had zelf op omvangrijkere contracten gerekend.
Onder de kleinere fondsen stegen Accell en ForFarmers achtereenvolgens 3,5 en 5,4 procent, terwijl Probiodrug 4,4 procent prijsgaf.
Tussenstand Wall Street
In New York noteerden de aandelenmarkten rond het Europese slot in het rood, met een verlies van 0,2 procent voor de Dow Jones index en de S&P 500, terwijl de Nasdaq een half procent moest inleveren.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.