(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag hoger gesloten, geholpen door hernieuwd optimisme over een Amerikaans-Chinees handelsakkoord, terwijl AMG en Takeaway.com zich in positieve zin onderscheidden.

De AEX sloot 0,4 procent hoger op 565 punten. De Midkap-index steeg 0,6 procent.

Het optimisme was volgens analist Albert Jellema van Deaandeelhouder.nl te danken aan een bericht dat China open zou staan voor een gedeeltelijke handelsdeal met de Verenigde Staten. De Chinezen zouden meer Amerikaanse landbouwproducten willen kopen, mits de VS geen extra importheffingen doorvoert. Er staan zowel in oktober als in december fors hogere heffingen te wachten.

Wat mogelijk ook hielp was een onbevestigd bericht dat de EU toch een handreiking zou willen doen aan de Britse premier Boris Johnson om een Brexit-deal mogelijk te maken.

Er is veel twijfel ontstaan of de handelsbesprekingen tussen de VS en China morgen tot iets vruchtbaars zullen leiden. Jellema zei er niet veel zinnigs over te kunnen zeggen. “Ik zou iedereen willen adviseren: volg het Twitter-account van Trump.” Diens tweets duwen de markten afwisselend omhoog en omlaag. “Je kunt je nog wel afvragen of dit rationele bewegingen zijn, of dat de emotie overheerst”, aldus de analist.

Maandag kondigden de VS sancties aan tegen 28 Chinese bedrijven, die een rol zouden spelen bij de onderdrukking van de Oejgoeren, een moslimminderheid in het noordwesten van China. Ook Chinese hoogwaardigheidsbekleders zouden op de zwarte lijst zijn gezet.

Vanochtend verzocht het Chinese ministerie van Handel met klem de Chinese bedrijven van de zwarte lijst te halen en gaf aan “alle noodzakelijke maatregelen” te treffen om de Chinese belangen te verdedigen. De Chinese overheid dreigde ook met vergeldingsacties tegen de VS.

Economisch nieuws leek weinig indruk te maken. In de middag bleek het aantal vacatures in de VS licht te zijn gedaald, van 7,2 miljoen naar 7,1 miljoen.

De olievoorraden in de VS zijn de afgelopen week voor de vierde week op rij gestegen, bleek verder, met 2,9 miljoen vaten waar een stijging met 1,5 miljoen vaten was voorspeld.

Ook keken beleggers uit naar de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. De overwegingen van die vergadering lijken overigens al te zijn achterhaald door slechtere economische cijfers. Fed-voorzitter Jerome Powell kondigde dinsdagavond aan weer effecten te gaan opkopen, in verband met de liquiditeitsprobelemen in de markt. Volgens Powell moet dit echter “absoluut niet” als een monetaire stimulering (QE) worden gezien. Powell zei ook dat hij geloofde dat de huidige langdurige economische groeiperiode nog wat langer zou kunnen worden uitgerekt, maar dat dit ook onzekerheden met zich meebrengt.

De euro/dollar noteerde op 1,0979. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0955 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,0948 op de borden. De olieprijzen koersten twee procent hoger.

Stijgers en dalers

Galapagos was de sterkste stijger. Het aandeel steeg 2,2 procent. Partnerbedrijf Gilead heeft een aanvraag gedaan in Japan om het middel filgotinib te mogen gebruiken bij reumapatiënten, werd dinsdag al bekend.

Onder de hoofdfondsen werd Takeaway.com 1,9 procent meer waard, nadat het bedrijf het cijferseizoen aftrapte. De ordergroei in het derde kwartaal verdubbelde bijna, met 87 procent. JPMorgan Cazenove sprak van een “korte maar krachtige” update, terwijl ING opmerkte dat de onderliggende klantenaanwas “zeer sterk” bleef. Jellema sprak van ijzersterke groei en vond het bijzonder positief dat het bedrijf in Duitsland operationeel winstgevend was, na de overname van Delivery Hero Duitsland. Lastig is wel dat Delivery Hero intussen probeert een fusie van Takeaway met JustEat te frustreren door aandelen Takeaway te verkopen.

Ook Randstad en ASML waren in trek.

De banken ABN AMRO en ING zorgden voor tegenwicht met verliezen van 1,0 en 0,4 procent, respectievelijk. Door de lage rente en de concurrentie van fintechbedrijven zal het winstmomentum de komende jaren wel negatief zijn, verwacht Jellema.

Bij de Midkap-fondsen was AMG de uitblinker met een koerswinst van 4,5 procent. De metaalspecialist had voor de tweede dag op rij interessant nieuws, met een overname, nadat dinsdag een deal met Shell werd aangekondigd. Vorige week werd al de vanadiumvoorraad verkocht. “Het momentum is hier positief”, zei Jellema, hoewel de details bij de berichten volgens de analist summier blijven. Het aandeel was de afgelopen tijd overigens in waarde gehalveerd.

IMCD won 0,7 procent. Het bedrijf rondde de integratie van zijn acquisitie Velox af.

SBM Offshore eindigde 0,2 procent hoger. De Schiedamse dienstverlener aan de olie- en gassector kreeg bericht dat de corruptiezaak in Brazilië formeel afgerond is. SBM betaalt 200 miljoen Braziliaanse reaal of krap 45 miljoen euro aan Petrobras.

Sectorgenoot Fugro sloot 1,8 procent lager.

PostNL steeg 0,3 procent. De analisten van Berenberg zien in PostNL het goedkoopste Europese postbedrijf, hoewel een bepaalde korting op de koers gerechtvaardigd is door de onzekerheid over het dividend. Berenberg handhaafde vanochtend het koopadvies met een koersdoel van 2,65 euro.

Air France-KLM won 1,4 procent.

Onder de kleinere aandelen won Kiadis Pharma 3 procent.

De handel in het aandeel Esperite werd opnieuw stilgelegd door de AFM, in afwachting van een persbericht. Eerder maakte het bedrijf bekend zich neer te leggen bij de liquidatie van zijn stamcelactiviteiten. Voordat de handel woensdag werd stilgelegd, noteerde het aandeel Esperite 1,7 procent lager op 0,046 euro.

Tussenstanden Wall Street

Wall Street stond woensdagmiddag rond sluitingstijd in Europa op winst. De S&P500-index steeg 0,7 procent en de Nasdaq werd 0,9 procent meer waard.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties