(ABM FN-Dow Jones) Wall Street noteert woensdag hoger in afwachting van de notulen van het laatste rentebesluit van de Federal Reserve. De S&P 500 stijgt 0,9 procent, de Dow Jones index wint 0,7 procent en de Nasdaq noteert 1,0 procent in het groen.

De notulen van de Federal Reserve zullen waarschijnlijk weinig nieuwe informatie bevatten, verwacht Nomura Bank. “De economische cijfers zijn sindsdien verslechterd. De toon is milder geworden na de recente slechte industriecijfers.”

Voorafgaand aan de notulen benadrukte voorzitter Jerome Powell woensdag tijdens een Fed-event dat de voornaamste taak van de Amerikaanse centrale bank is om de economie op peil te houden. Dinsdag zei de Fed-voorzitter dat de centrale bank zijn balans binnenkort wil laten groeien, “om een passend niveau van reserves te handhaven.” Dit zou niet hetzelfde zijn als de grootschalige opkoopprogramma’s van de centrale bank na de financiële crisis, aldus Powell.

“Hoe de Fed het wil noemen is niet zo belangrijk. Wat nu wordt besproken, is precies hoe QE er ooit uitzag. Het opkopen van effecten en het vergroten van de liquiditeit is monetaire verruiming”, volgens marktstrateeg Yousef Abbasi.

Verder is er woensdag vooral aandacht voor de aanstaande handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. In aanloop naar de gesprekken in Washington heerst optimisme over een gedeeltelijke handelsdeal, iets waar beide landen voor open staan. Zo zou Beijing meer Amerikaanse agrarische producten willen importeren, mits Washington afziet van verdere importsancties, die gepland staan voor oktober en december.

De onderliggende relatie is evenwel breekbaar, nadat de Amerikaanse regering dinsdag nog inreisbeperkingen aankondigde voor Chinese regeringsleiders en hoge functionarissen in de Communistische partij, die betrokken zouden zijn bij de onderdrukking van Oejgoeren en andere moslimminderheden in de Chinese provincie Xinjang. Eerder deze week werden ook al 28 Chinese bedrijven op een zwarte lijst geplaatst om die reden. Volgens Reuters wil de Chinese regering nu ook ook inreisbeperkingen voor Amerikanen instellen.

“We roepen de VS dringend op om direct te stoppen met het doen van onverantwoordelijke uitspraken over de kwestie Xinjiang”, zei het Chinese ministerie van handel in een reactie. Beijing wil dat de VS stopt met zijn inmenging in de Chinese binnenlandse politiek.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de Amerikaanse groothandelsvoorraden in augustus met 0,2 procent zijn gestegen, waar een toename met 0,4 procent was voorzien. Het aantal openstaande vacatures in de VS daalde in dezelfde maand licht.

Ondanks een verdere stijging van de Amerikaanse olievoorraden, wordt een vat olie woensdag een procent duurder. De euro/dollar noteert woensdagavond op 1,0978. 
 
Bedrijfsnieuws

American Airlines stijgt 3,5 procent. De luchtvaartmaatschappij verwacht dat zijn Boeing 737 MAX toestellen tot zeker januari aan de grond blijven. Dat had in het derde kwartaal een impact van 140 miljoen dollar. Voor het derde kwartaal voorspelt het luchtvaartconcern een omzetgroei van 1,5 tot 2,5 procent.

Fitbit daalt 1,2 procent nadat bekend werd dat de maker van fitness wearables zijn leveringsketen uit China haalt om Amerikaanse importtarieven te ontlopen.

AT&T verkoopt zijn activiteiten in overzeese gebieden Puerto Rico en de Amerikaanse Maagdeneilanden voor bijna 2 miljard dollar aan Liberty Latin America. De opbrengst zal AT&T deels gebruiken om zijn schulden verder af te bouwen. Verder verwacht het concern in het vierde kwartaal een aandelenterugkoopprogramma te starten. Het aandeel stijgt woensdag 0,2 procent.

Johnson & Johnson daalt 2,1 procent. Het farmacieconcern moet van een jury in Philadelphia 8 miljard dollar betalen aan een man uit Maryland die beweert dat het antipsychose-middel Risperdal borstgroei veroorzaakt heeft in zijn kindertijd en dat de farmaciereus onvoldoende heeft gewaarschuwd voor dat risico. Er zijn meer dan 13.000 juridische zaken met dezelfde claim. De fabrikant zou op de hoogte zijn geweest van het risico. 

Levi Strauss heeft in het afgelopen kwartaal iets minder winst geboekt dan een jaar eerder, maar overtrof de winstverwachting wel, en behaalde een hogere omzet. Beleggers waren niet overtuigd, met name vanwege zwakte in thuismarkt VS. Het aandeel verliest woensdag ruim 6 procent aan waarde, nadat het dinsdag in de reguliere handel al met ruim 4 procent was gedaald.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties