De Amsterdamse beurs is dinsdag met een klein verlies gesloten. De AEX eindigde 0,1 procent lager op 447,85 punten, de AMX sloot 0,2 procent in het rood op 620,76 punten en de AScX eindigde juist 0,1 procent hoger op 768,09 punten.
“Een iets magere beurs”, concludeerde André van Eerden van Aberfeld Asset Management. De vermogensbeheerder wees op een “iets opgelopen” volatiliteitsindex naar het nog altijd “bijzonder lage” niveau van 18,5. “Dit kan impliceren dat beleggers nog steeds weinig risico’s in de markt zien.”
Beleggers kregen dinsdag volgens Van Eerden een positief cijfer over de Amerikaanse huizenmarkt te verwerken in combinatie met een tegenvallend cijfer in de vorm van de Duitse ZEW-index. De index die het vertrouwen in de Duitse economie in de komende zes maanden weergeeft, daalde van een stand van 19,2 positief in juni naar 6,8 negatief deze maand. Verwacht was juist een daling naar een stand 8,5 positief.
“De tegenvallers zetten de toch al lage rente [op de obligatiemarkten] wat onder druk en ondersteunen daarmee de aandelenmarkten”, stelde de vermogensbeheerder van Aberfeld Asset Management. “Goud is duur, vastgoed is duur, there is no alternative”, noemde Van Eerden als argument om te kiezen voor aandelen.
De euro/dollar noteerde op 1,1011. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1071 en maandag stond er een stand van 1,1075 op de borden bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen.
Olie noteerde in het rood. Een september-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,4 procent op 45,76 dollar en een september-future Brent werd 0,1 procent minder waard op 46,92 dollar.
Woensdag kijken beleggers uit naar cijfers over de Duitse producentenprijzen, de Britse werkloosheid en het Amerikaanse consumentenvertrouwen. De wekelijkse cijfers over de Amerikaanse olievoorraden kunnen bovendien de markt nog in beweging zetten.
Op donderdag staat daarnaast het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op de rol. Nadat de Bank of England vorige week al, tegen de verwachting in, besloot om de rente ongemoeid te laten, voorziet econoom Bert Colijn van ING dat ook de ECB “haar kruit waarschijnlijk droog zal houden”. Voorzitter Mario Draghi zal donderdag tijdens de persconferentie naar verwachting van analisten wel ingaan op de situatie waarin de Italiaanse banken zich bevinden.
Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen sloten 12 van de 25 aandelen in het groen. ASML ging met een winst van 1,6 procent aan kop. Woensdag opent het Veldhovense bedrijf voorbeurs de boeken over het tweede kwartaal.
Altice profiteerde met een winst van 1,2 procent van een koersdoelverhoging van Bryan Garnier van 16,30 naar 16,50 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Door extra kostenbesparingen zal het bedrijfsresultaat (EBITDA) voor de Franse activiteiten in 2017 en 2018 twee procent hoger uitkomt dan aanvankelijk voorzien. Buiten Frankrijk komt het bedrijfsresultaat dit jaar en de daaropvolgende twee jaar naar verwachting van de analisten zelfs 5 procent hoger uit dan eerder voorzien.
ArcelorMittal gaf 3,8 procent prijs. De staalreus publiceerde vanmiddag in aanloop naar de kwartaalresultaten de bedrijfsconsensus. ArcelorMittal behaalde afgelopen kwartaal volgens de analisten een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 1.491 miljoen dollar. In het eerste kwartaal van dit jaar lag het bedrijfsresultaat op slechts 927 miljoen dollar, terwijl dit in het tweede kwartaal van 2015 nog op 1.399 miljoen dollar uitkwam.
AkzoNobel was met een verlies van 4,3 procent hekkensluiter onder de hoofdfondsen, na het openen van de boeken over het afgelopen kwartaal. Het bedrijfsresultaat (EBIT) van 491 miljoen euro was mede dankzij enkele eenmalige meevallers hoger dan de door de KBC Securities getaxeerde 466 miljoen en de consensus van 463 miljoen euro. Het rendement op de omzet steeg van 11,4 naar 13,2 procent en het rendement op investeringen nam toe van 12,2 naar 15,1 procent. AkzoNobel voorziet aanhoudende deflatie en nadelige wisselkoerseffecten in combinatie met uitdagende omstandigheden in verschillende regio’s en marktsegmenten. Analist Corné van Zeijl sprak van een voortzetting van de trend van de afgelopen kwartalen, met “licht teleurstellende” prestaties bij verf en coatings, terwijl de chemische activiteiten het juist goed deden.
In de Midkap ging BE Semiconductor Industries aan kop met een winst van 6,8 procent, gevolgd door TomTom met een plus van 3,5 procent na het openen van de boeken over het afgelopen kwartaal. De gestegen brutomarge van TomTom naar krap 55 procent was flink beter dan de 53 procent waarop analisten van UBS rekenden. Conform verwachting van NIBC Markets handhaafde TomTom de outlook voor 2016.
Aperam behoorde tot de grootste dalers met een verlies van 2,2 procent. Air France-KLM droeg evenwel de rode lantaarn met een verlies van 4,1 procent.
Onder de kleinere fondsen trok KAS Bank de aandacht met een winst van 4,4 procent. DPA Group gaf 2,1 procent prijs.
Het lokaal genoteerde Lavide Holding steeg 5,7 procent. De onderneming zonder operationele activiteiten, dat gesprekken voert met CS Factoring over een omgekeerde beursgang, leed over het eerste halfjaar van 2016 een nettoverlies van 119.000 euro.
Tussenstanden Wall Street
Rond het sluiten van de Amsterdamse aandelenmarkten noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 2.162,48 punten. De Dow Jones index noteerde vrijwel onveranderd en technologiebeurs Nasdaq gaf 0,2 procent prijs.
Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.