De Amsterdamse beurs is donderdag, op de laatste dag van het kwartaal hoger gesloten. Het was de derde dag op rij van herstel, na de koersval vanwege de keuze van de Britten vorige week donderdag om het lidmaatschap van de Europese Unie op te zeggen.  

De AEX won 1,4 procent op 435,88 punten, de AMX-index dikte 1,0 procent aan tot 608,61 punten en de AScX steeg 1,9 procent op 744,70 punten.

“Ik was eerlijk gezegd verbaasd over de stijgingen. Dinsdag was het herstel niet zo groot, maar gisteren wel [+3,0%] en ik had vandaag gerekend op een tikje naar beneden”, zei vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management.

Volgens Vermeulen kan het hogere slot ermee te maken hebben dat het vandaag de laatste dag van het kwartaal is, waarin partijen op het laatste moment nog aandelen kopen. “De omzetten lagen vandaag wel lager dan een paar dagen geleden”, voegde de vermogensbeheerder daaraan toe. Vermeulen verwacht dat de index morgen lager zal openen en blijft voorlopig een aanzienlijk deel van zijn portefeuille in cash aanhouden ten koste van aandelen.

De Duitse detailhandelsverkopen trokken in mei aan. Op jaarbasis stegen de verkopen in mei, gecorrigeerd voor inflatie, met 2,6 procent. In april stegen de verkopen nog met 2,3 procent. De Duitse werkloosheid daalde in juni met 6.000 werkelozen ten opzichte van mei, waarmee het werkloosheidspercentage met 6,1 procent gelijk bleef aan het percentage in mei.

De Franse producentenprijzen herstelden in mei. De prijzen namen met 0,3 procent toe in vergelijking met de maand ervoor. De consumentenprijzen in Frankrijk stegen in juni met 0,2 procent op jaarbasis. De Europese consumentenprijzen stegen in juni op jaarbasis met 0,1 procent, ten opzichte van een daling met 0,1 procent in mei.

Uit Amerika kwam het nieuws dat de eerste steunaanvragen in de afgelopen week zijn toegenomen met 10.000 tot 268.000. Het ISM meldde later in de middag dat de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago deze maand flink is gestegen. De index die de bedrijvigheid meet in de regio rond Chicago steeg met 7,5 punten, van 49,3 in mei, naar 56,8 in juni. Daarmee kwam de index uit op de hoogste stand sinds januari 2015.

Het muntpaar euro/dollar werd rond het slot op het Damrak verhandeld op 1,1065. Olie werd goedkoper. Een augustus-future op een vat West Texas Intermediate daalde 2,3 procent naar 48,76 dollar, terwijl futures op een vat Brent 2,4 procent goedkoper werden op 50,11 dollar.

Stijgers en dalers

De meeste fondsen in de AEX sloten hoger. ASML eindigde bovenaan met een koerswinst van 2,4 procent, gevolgd door Unilever en AkzoNobel met stijgingen van 2,2 en 2,1 procent. Analisten van Citi Research voegden ASML toe aan hun Europese favorietenlijst. Het koersdoel werd verhoogd van 95,00 naar 100,00 euro met een onveranderde koopaanbeveling.

ArcelorMittal was één van de grootste dalers met een verlies van 1,4 procent. Het staalbedrijf maakte bekend een overnamevoorstel te hebben ingediend op de Italiaanse staalfabriek Ilva, maar maakte niet bekend hoe hoog het bod is. Volgens Jefferies wil de staalfabrikant zo zijn marktpositie in de Europese staalsector beschermen en moet het bod als een defensieve actie worden beschouwd.  

Royal Dutch Shell sloot 0,7 procent hoger. De Zwitserse bank UBS verhoogde het koersdoel op de oliereus van 1.950 naar 2.100 pence. Het advies bleef Kopen.

Altice kon met een min van 0,9 procent niet in het groen komen, na een koersdoelverlaging van vier euro naar 13,00 euro door Kepler Cheuvreux. Randstad gaf 1,5 procent prijs. De uitzender werd donderdag door ABN AMRO van de kooplijst gehaald. Het koersdoel werd daarbij neerwaarts bijgesteld van 58,00 naar 40,00 euro. Analist Konrad Zomer refereerde bij deze bijstellingen aan een breed opgezet rapport over de implicaties van de Brexit voor circa 100 bedrijven, waarin de groeiraming voor de Europese economie voor 2017 met 100 basispunten is verlaagd naar 0,5 procent.

Wereldhave is volgens ABN AMRO daarentegen wel de moeite waard om te kopen. Analist Ruud van Maanen meent dat het slechte nieuws inmiddels is ingeprijsd en dat het fonds te hard is afgestraft. Wel stelde de analist het koersdoel voor het vastgoedfonds licht bij van 52,00 naar 50,00 euro. Het aandeel sloot 1,0 procent in de plus.

Kepler Cheuvreux verlaagde donderdag de koersdoelen van ABN AMRO en ING na de koersval op de aandelenmarkten in reactie op de uitslag van het Britse referendum van vorige week. Het koersdoel voor ABN AMRO werd met 4,5 procent verlaagd van 22,00 euro naar 21,00 euro. ING kreeg een koersdoelverlaging van 5,6 procent om de oren met een aanpassing van 12,50 naar 11,80 euro. Voor beide fondsen handhaafde Kepler Cheuvreux echter de koopaanbeveling. ABN AMRO steeg 1,7 procent en ING steeg 1,9 procent.

In de Midkap kon Arcadis op bijval van beleggers rekenen. Het aandeel steeg 2,9 procent. Het Nederlandse advies- en ingenieursbureau maakte donderdag bekend dat het nieuwe topmannen zal aanstellen voor zijn activiteiten in Azië en Noord-Amerika.

Verder stegen Fugro en Corbion met respectievelijk 4,9 en 3,3 procent.

TomTom droeg in de AMX de rode lantaarn met een verlies van 2,8 procent. SNS Securities verlaagde donderdag het koersdoel voor TomTom van 12,25 naar 9,00 euro op de verwachting dat zowel de kosten als de kapitaaluitgaven in 2017 hoger zullen uitkomen dan verwacht door investeringen van de navigatiespecialist. Als gevolg zal het bedrijfsresultaat in de komende jaren volgens analist Martijn den Drijver flink lager uitvallen dan gedacht. SNS Securities handhaafde wel het koopadvies op TomTom.

IMCD steeg 0,9 procent. De distributeur van chemicaliën en voedingsstoffen is van plan het Keniaanse bedrijf Chemicals and Solvents over te nemen voor een niet nader genoemd bedrag. Met de overname breidt IMCD de bestaande activiteiten in Afrika uit. Aperam koerste 0,3 procent lager.

Euronext eindigde 0,7 procent hoger, nadat Barclays het koersdoel verlaagde van 45,00 naar 41,00 euro, in reactie op de keuze van de Britten voor een Brexit. Euronext blijft als een relatief defensieve waarde evenwel koopwaardig, aldus de Britse zakenbank.

Onder de kleinere fondsen steeg Kiadis Pharma bijna 14 procent. Het biofarmaceutische bedrijf uit Amsterdam kreeg van de European Medicines Agency een uitgebreidere kwalificatie in de status van weesgeneesmiddel voor ATIR101 tegen bloedaandoeningen als leukemie. BinckBank daalde 1,0 procent.

Navigatiespecialist AND heeft Barry Glick als lid van de raad van commissarissen voorgesteld. Glick beschikt volgens AND over meer dan dertig jaar ervaring in kaarten, locatie en navigatie industrie. Daarbij is de beoogde commissaris bij menig bedrijfsverkoop betrokken geweest. AND sloot 0,1 procent lager.

Kardan rondde de verkoop van het resterende belang van 25 procent in het Chinese waterinfrastructuurbedrijf Kardan Water International Group af. Het aandeel steeg 8,0 procent.

Probiodrug steeg 5,1 procent. Het Duitse biofarmaceutisch bedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling van therapeutische oplossingen voor behandeling van de ziekte van Alzheimer met een notering op het Damrak meldde donderdag dat men gaat samenwerken met het Nederlandse biotechbedrijf Crossbeta Biosciences voor een middel tegen Alzheimer.

Brunel International steeg 1,9 procent. Het advies voor Brunel werd donderdag door ABN AMRO verhoogd van Houden naar Kopen. De bank verhoogde ook het koersdoel, van 16,00 naar 20,00 euro. Analist Konrad Zomer wees voor zijn adviesverhoging allereerst op de stevige koersdruk die het aandeel Brunel kende. Maar de Nederlandse en Duitse markt voor Brunel verbeteren volgens Zomer. “Engineering zal het goed blijven doen, ook bij economische tegenwind, omdat Brunel intern goed is gepositioneerd”, zei Zomer.

De overname van Groothandelsgebouwen is van de baan. Dit maakte het Rotterdamse vastgoedfonds donderdag kort voor het sluiten van de beurs bekend. “Mede als gevolg van de Brexit” geeft het overleg evenwel geen zicht meer op een succesvolle afronding van het overnameproces, aldus Groothandelsgebouwen. Het aandeel sloot 9,9 procent hoger.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot van de handel op het Damrak noteerden de Amerikaanse beurzen hoger. De Dow Jones index, de S&P 500 en de Nasdaq noteerden circa 0,6 procent hoger.

Door: ABM Financial News.

Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.