De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting flink hoger openen, na een groen slot op Wall Street donderdag en een dito beeld in Azië vanochtend. 

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van circa een procent. Donderdag koerste de hoofdgraadmeter nog 0,3 procent lager, maar maakte de hoofdgraadmeter aan het einde van de handelsdag wel een groot deel van het aanvankelijke verlies goed.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus verwacht vandaag een herstel, “maar wel met de handrem erop”. 

De aandelenmarkten vonden donderdag steun na afnemende zorgen over een eventueel uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, een zogenoemde Brexit. Beide kampen legden gisteren hun campagnes stil na de moord op het Britse parlementslid Jo Cox, die donderdagmiddag op straat werd neergeschoten en gestoken door een man die ‘Britain First’ zou hebben geroepen. 

“Wij verwachten na de tragische moord op parlementslid Jo Cox een meer gematigde campagne voor het EU referendum in het Verenigd Koninkrijk,” aldus marktanalist Ron van der Does van IG Markets. Volgens de marktvorser gaan er zelfs al stemmen op om het referendum uit te stellen uit respect voor de familie van Cox. 

Voor de moord op de Britse politica bleek volgens Van der Does uit een peiling van bureau Survation dat 52 procent van de Britten voorstander zouden zijn van een Brexit tegen 48 procent die voor het lidmaatschap van de EU zouden kiezen.

Fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam meent dat de aanslag wel eens een ommekeer in de Brexit-discussie teweeg kan brengen. Ook Schutte denkt dat de stemming om kan slaan na de moord. “De tegenstanders zouden nu kunnen denken dat dit het allemaal niet waard is,” aldus Schutte, die uitkijkt naar de volgende peiling op maandag. 

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag nog het een en ander te verwerken, waaronder de arbeidskosten in de eurozone in het eerste kwartaal. Ook staan in Amerika de woning- en bouwvergunningen in mei op de rol, evenals de leidende indicatoren. 

Van der Does merkte daarnaast op dat de optie-expiratie van vanmiddag voor wat volatiliteit kan zorgen. “Het heeft in het verleden nog wel eens voor heftige koersbewegingen gezorgd, vooral als het gaat om kwartaalexpiraties,” aldus de marktvorser. “Dit laatste is deze maand het geval.”

Bedrijfsnieuws

ArcelorMittal zou volgens de Franse krant Le Figaro van plan te zijn om een tweetal Franse dochterbedrijven te verkopen. De staalreus zou zowel Solustil als WireSolutions van de hand willen doen volgens de krant.

Daarnaast hebben Goldman Sachs International en UBS Investment Bank als begeleidende banken de overtoewijzingsoptie bij de verkoop van het aandelenbelang van Delta Lloyd in Van Lanschot volledig uitgeoefend. Delta Lloyd verkocht daarmee het volledige belang van 30,2 procent in Van Lanschot. De bruto opbrengst bedroeg bijna 200 miljoen euro.

Slotstanden

De S&P500 index sloot donderdag0,3 procent hoger op 2.077,99 punten. De Dow Jones-index won 0,5 procent, of 93 punten, tot 17.733,10 punten. De Nasdaq index steeg 0,2 procent naar 4.844,92 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties