(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag lager gesloten. De AEX index daalde 1,5 procent naar 447,87 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,9 procent tot 651,28 punten liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,7 procent tot 838,34 punten.

Fondsmanager Cees Smit van For Tomorrow weet de rode borden met name aan de forse verliezen van Deutsche Bank, “waardoor ook de Nederlandse financials en daarmee de indexen omlaag werden getrokken”, aldus Smit.

Deutsche Bank stond maandag fors onder druk. Het aandeel daalde met een verlies van 6,2 procent tot een meerjarig dieptepunt door de aanhoudende onrust die rondom de bank speelt, onder meer vanwege de miljardenboete die Deutsche Bank in Amerika boven het hoofd hangt, maar ook de uitspraken van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die volgens Duitse media staatssteun voor de bank uit zou sluiten. Berlijn reageerde maandag door te zeggen dat er geen noodzaak is te speculeren over staatssteun voor Deutsche Bank. Marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets wees erop dat de Duitse bank één van de slechtste kapitaalposities bezit van alle systeembanken in Europa.

Daarnaast richtte de markt zijn vizier volgens de fondsmanager op de Verenigde Staten, waar later op de dag het eerste presidentiële debat tussen de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton en haar Republikeinse rivaal Donald Trump zal plaatshebben, hoewel de toon van het debat volgens Smit naar verwachting vrij tam zal zijn, aangezien het het eerste debat is van in totaal drie debatten.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het Duitse ondernemersvertrouwen is gestegen. De Ifo-index steeg van 106,3 in augustus naar 109,5 in september. Economen rekenden op een indexniveau van 106,2. De deelindex voor de huidige omstandigheden kwam uit op 114,7, terwijl de subindex die de verwachtingen weergeeft in september 104,5 bedroeg. Volgens het Ifo instituut zijn bedrijven “duidelijk optimistischer” over de komende maanden.

De ECB kocht afgelopen week voor 15,4 miljard euro aan staatsobligaties op, iets minder dan een week eerder. Door de aankopen in de week eindigend op 23 september steeg de teller op weekbasis met 15,4 miljard euro van 1.034,3 miljard naar 1.049,7 miljard euro. Een week eerder kocht de centrale bank nog voor 16,0 miljard euro aan staatsobligaties op.

De verkoop van nieuwe Amerikaanse woningen is in augustus op maandbasis gedaald met 7,6 procent tot 609.000 stuks. Op jaarbasis stegen de woningverkopen in de Verenigde Staten met 20,6 procent.

Olie noteerde in het groen en herstelde daarmee van eerdere verliezen in aanloop naar de informele OPEC-bijeenkomst aanstaande woensdag aan de zijlijn van een energiecongres in Algerije. “Uitspraken over het wel of niet slagen van een vergelijk over een bevriezing of reducering van de olieproductie zal de komende dagen ook deels de richting van de markt bepalen”, voegde Smit toe.

Een november-future West Texas Intermediate steeg 3,7 procent op 46,12 dollar, terwijl een december-future Brent 3,7 procent duurder werd op 47,55 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1276. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1227 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1233 op de borden.

Stijgers en dalers

Van de 25 hoofdfondsen sloten alle fondsen in het rood. Galapagos daalde met een verlies van 7,7 procent het sterkst, ondanks het feit dat de farmaceut positieve resultaten meldde te hebben behaald met het in ontwikkeling zijnde middel filgotinib in de behandeling tegen de ziekte van Crohn.

Randstad verloor 0,2 procent, ondanks een koopadvies van RBC. Randstad verlengde vrijdag de aanmeldtermijn voor Monster Worldwide tot en met 28 oktober.

Met name de financials stonden maandag onder druk, vanwege mediaberichten dat Deutsche Bank niet op staatssteun hoeft te rekenen in het geval het voortbestaan van de bank in het geding komt door een mogelijke boete uit de Verenigde Staten. Aegon verloor 3,2 procent, ING Groep daalde 2,2 procent en ABN AMRO noteerde 0,9 procent lager. ING België treft de voorbereidingen voor een herstructurering van de activiteiten, die mogelijk gepaard zal gaan met een flink banenverlies. Dit schreef de Belgische krant De Tijd dit weekend.

Van de Midkapfondsen kon Fugro rekenen op de aandacht van beleggers. Fugro daalde 4,6 procent, nadat ING het koersdoel verlaagde met 0,50 euro naar 15,00 euro. Het advies werd gehandhaafd op Houden.

Onder de kleinere fondsen sprong Telegraaf Media Groep in het oog met een winst van 0,8 procent in aanloop naar de beleggersdag dinsdag. Het management zal beleggers en analisten informeren over de aanstaande kostenbesparingen. Tegenover ABM Financial News liet een woordvoerder weten dat TMG dichtbij een deal met Talpa is.

Heijmans daalde 0,2 procent, na het nieuws dat het bouwbedrijf zijn werkzaamheden aan de Westfrisia weg heeft onderbroken vanwege een verschil van mening met de opdrachtgever, wat laat zien dat oude projecten voor problemen blijven zorgen. Dit concludeerde analist Edwin de Jong van NIBC Markets, die wel van mening is dat de toekomst rooskleuriger aan het worden is voor het bouwbedrijf.

Lokaal stevent Novisource af op een vete met een ex-directeur van het bedrijf. Deze eiste volgens RTL-Z tonnen aan schadevergoeding wilde in een kort geding alvast 100.000 euro afdwingen. Het aandeel daalde 5,2 procent.

Source verloor 0,9 procent, nadat het bedrijf met cijfers kwam over de eerste zes maanden van dit jaar. Source zag het bedrijfsresultaat (EBITDA) oplopen van 763.000 over de eerste jaarhelft van 2015 naar 1,155 miljoen euro dit jaar. Het bedrijf verwacht dat de omzet over het gehele boekjaar hoger uit zou komen dan over 2015.

Esperite sloot 2,2 procent lager. De VEB wil vandaag antwoord op zijn vragen over een eerder aangekondigde emissie.

Tussenstanden Wall Street

Kort na het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent lager op 2.149,48 punten. De Dow Jones index verloor 0,8 procent tot 18.110,31 punten en de Nasdaq noteerde 0,8 procent in het rood tot 5.262,68 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.