(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,5 procent tot 540,29 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,9 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,1 procent.

Wereldwijd stonden de beurzen donderdag onder druk, nadat een gewelddadige confrontatie tussen India en Pakistan escaleerde, waarbij het Pakistaanse leger twee Indiase vliegtuigen neerhaalde, die boven het lichtruim van het betwiste deel van Kasjmir vlogen.

Daarnaast keek de markt naar Vietnam, waar president Trump woensdag de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ontmoette om de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland te bespreken.

De markt zag zich echter gesteund door de zalvende woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell, die dinsdag tijdens zijn getuigenis voor de Amerikaanse Senaat de afwachtende van de centrale bank met betrekking tot rentewijzigingen bevestigde.

Beleggers vragen zich nog steeds af wanneer het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China wordt opgelost.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij wijdt de druk op de AEX met name aan het lagere Unilever, dat meegesleurd wordt door Bayer, dat 10 procent verloor, vanwege zorgen over lagere bruto winstmarges. Wat Schutte tevens in het oog springt zijn de opgelopen Europese rentes met vier basispunten, waardoor de financials het woensdag goed doen.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat het producentenvertrouwen in de Nederlandse industrie in februari is gestegen van 5,8 in januari naar 6,3 deze maand.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in februari 0,5 punt is gestegen tot 7,4 punten negatief.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal hypotheekaanvragen in de VS vorige week is gestegen, terwijl de fabrieksorders in december licht stegen, maar minder dan verwacht, en de aanstaande woningverkopen op maandbasis zijn gestegen met 4,6 procent.

Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 22 februari zijn gedaald met 8,6 miljoen vaten tot 445,9 miljoen vaten.

Olie noteerde woensdag tot 3,2 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1363. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1389 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1385 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 11 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice Europe met een winst van 3,2 procent, gevolgd door ING en ABN Amro met winsten van achtereenvolgens 1,8 procent en 1,3 procent.

Unilever was met een verlies van 2,6 procent de sterkste daler van de hoofdindex.

Ahold Delhaize daalde 1,4 procent na de jaarcijfers, ondanks dat de resultaten over het vierde kwartaal voor ING een positieve indruk gaven. ING verwacht een verhoging van de taxaties van de winst per aandeel en schat in dat dat ook gunstig uitpakt voor het aandeel van de onderneming.

In de Midkap was Fugro koploper met een winst van 2,8 procent. Fugro heeft een substantiële aanvullende opdracht gekregen van de Nederlandse regering om de zeebodem voor de Nederlandse kust te onderzoeken en in kaart te brengen in het gebied waar windparken worden gebouwd. De financiële details van de opdracht werden niet vermeld.

Adyen daalde 2,0 procent. Het fintechbedrijf zag de omzet in 2018 sterker stijgen dan de eigen verwachting. Adyen was “verrassend” winstgevend, concludeerden analisten van KBC Securities.

Air France-KLM maakte een koersval van 11,7 procent. De Nederlandse Staat meldde dinsdagavond dat het een belang van 12,7 procent heeft opgebouwd in de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij, en dit wil opvoeren naar 14 procent, gelijk aan het belang van de Franse overheid. Analisten van Bernstein noemden dit zorgelijk, omdat de uiteenlopende nationale belangen de broodnodige herstructurering van het Frans-Nederlandse concern in de weg kunnen staan. Ook ING sluit niet uit dat door deze inmenging van de Nederlandse regering vertragingen ontstaan in het besluitvormingsproces van de luchtvaartgroep. Air France-KLM beloofde woensdagmiddag te zullen zorgen dat deze onaangekondigde stap de nieuwe werkdynamiek onder de nieuwe CEO van de luchtvaartgroep niet negatief zal beïnvloeden.

GrandVision leverde 4,7 procent in na de publicatie van wat KBC Securities weinig inspirerende jaarcijfers noemde.

Onder de kleinere aandelen ging Pharming aan kop met een winst van 6,2 procent. VastNed steeg 2,8 procent, terwijl VolkerWessels 1,4 procent won. Basic-Fit bungelde met een verlies van 3,0 procent onderaan.

NIBC daalde 0,8 procent in na de publicatie van jaarresultaten.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent lager op 2.784,72 punten. De Dow Jones index daalde 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties