(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met verlies gesloten, waarbij de markt de opwaartse trend van een dag eerder niet wist vast te houden. De AEX index daalde 1,0 procent op 450,01 punten, terwijl de AMX een winst van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,4 procent.

In eerste instantie leek de markt de opwaartse trend voor te zetten, maar gedurende de tweede helft van de handelsdag zakte de hoofdindex weg. Marktanalist Ron van der Does van IG noemt de forse winsten van woensdag na de verkiezingsoverwinning van Donald Trum in de Verenigde Staten dan ook overdreven.  “Ik begreep er niets van. Nu is sprake van een correctie”, aldus Van der Does. “De verzachtende woorden bij zijn dankspeech zouden de markt tot rust gebracht hebben. Ik koop dat echt niet. De markt moet zich terdege realiseren dat een Trump presidentschap onzekerheid met zich mee zal brengen”, voegde hij toe. Van der Does wees tevens op de sociale onrust gisteravond in de Verenigde Staten, waar tegenstanders de straat op gingen om uiting te geven aan hun onvrede over de uitkomst van de verkiezingen.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat de Nederlandse consumentenprijzen in oktober zijn gestegen met 0,4 procent, versus een stijging van 0,1 procent een maand eerder.

Tevens werd bekend dat de Franse industriële productie in september is gekrompen met 1,1 procent op maandbasis. Ook de Italiaanse industriële productie in september daalde. Sprake was van een daling van 0,8 procent op maandbasis.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag werd bekend dat het aantal eerste steunaanvragen in de Verenigde Staten in de week eindigend op 5 november met 11.000 zijn gedaald tot 254.000.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 1,2 procent op 45,39 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,9 procent lager bewoog op 45,95 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0868. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0926 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0915 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 11 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Aegon. Aegon won 13,3 procent na het openen van de boeken over het derde kwartaal. De verzekeraar boekte in de afgelopen periode weer winst, na een fors verlies een jaar eerder, doordat een herziening van de economische modellen en aannames geen grote tegenvallers opleverde. De cijfers bleken aanzienlijk beter dan de gemiddelde verwachting van analisten. Zowel voor de nettowinst, de kaspositie als de Solvency II-ratio toonde analist Matthias de Wit van KBC Securities zich positief. Morgan Stanley-analisten zagen het iets anders en stelden dat de onderliggende winst in het derde kwartaal iets lager was dan verwacht met 461 miljoen euro, omdat de verzekeraar de gewijzigde aannames en modellen laat lopen via de overige posten en dus niet in het onderliggende cijfer.

Boskalis deed het donderdag ook goed met een winst van 2,4 procent. De maritiem dienstverlener publiceert vrijdag voorbeurs een trading update over het derde kwartaal.

SBM Offshore presenteerde in de eerste negen maanden van 2016 een lagere omzet, vanwege de aanhoudend moeilijke marktomstandigheden in met name de offshore-industrie. Société Générale oordeelde evenwel dat SBM Offshore een goed derde kwartaal achter de rug had dankzij met name de sterke prestaties bij de tak Turnkey. SBM Offshore kreeg er 3,5 procent bij.

ING verhoogde het koersdoel voor ASML van 85,00 naar 90,00 euro met een onveranderd Houden advies. Volgens analist Nigel van Putten is de analistenconsensus voor de brutomarge van ASML voor 2017 “te hoog”. Zodra de vooruitzichten voor de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet duidelijker worden en de risico’s dalen, zei Van Putten meer vertrouwen te krijgen in het aandeel. Het aandeel verloor 1,3 procent.

ABN AMRO verlaagde het advies voor ArcelorMittal van Kopen naar Houden en stelde het koersdoel neerwaarts bij met 0,50 euro naar 7,00 euro. De resultaten van ArcelorMittal in het derde kwartaal schoten volgens de analisten van ABN AMRO licht tekort en daarbij was de staalreus voorzichtig gestemd over de toekomst, vooral door de hogere kolenprijzen. Het aandeel leek niet gevoelig en liep 1,1 procent op.

KPN was met een verlies van 5,2 procent de sterkste daler, gevolg door RELX en Wolters Kluwer met achtereenvolgens 3,9 en 3,6 procent verlies.

Bij de Midkapfondsen was Refresco aan de beurt met cijfers. Refresco Group zag in het derde kwartaal zowel de volumes als de omzet harder stijgen dan voorzien. Refresco mikt voor de middellange termijn nog altijd op een autonome volumegroei van 0 tot 5 procent. Op de middellange termijn voorziet de bottelaar wel “marginale” druk van “tienden van centen” op de brutomarge vanwege een iets andere verkoopmix. Refresco presteerde volgens analist Richard Withagen van Kepler Cheuvreux in het derde kwartaal beter dan verwacht. Het aandeel won 3,1 procent.

ABN AMRO verhoogde het koersdoel voor Aperam met 1,00 euro naar 43,00 euro, terwijl het advies werd verlaagd van Kopen naar Houden. Het aandeel heeft volgens de analisten “extreem goed” gepresteerd sinds medio 2013 en verloor donderdag 0,5 procent.

OCI was de sterkste stijger onder de Midkappers met een winst van 12,1 procent, gevolgd door Arcadis met een winst van 4,5 procent. IMCD was met een verlies van 2,7 procent de sterkste daler.

AScX-component Probiodrug leed in het derde kwartaal van 2016 een minder groot verlies, door een verschuiving van de onderzoekskosten en lagere overige kosten. Het aandeel dikte 1,6 procent aan.

Takeaway kreeg van ABN AMRO het eerste advies mee op Kopen met een koersdoel van 28,00 euro. Het aandeel steeg 3,5 procent.

Ook Eurocastle Investment had resultaten en boekte in het afgelopen kwartaal een hoger operationeel resultaat ten opzichte van de drie maanden ervoor. Het aandeel daalde 0,3 procent.

Euronext verloor 0,3 procent volgend op de cijfers van gisteren. ING verlaagde het koersdoel van 43,00 euro naar 41,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. ING wees wel op de uitstekende kostencontrole. JPMorgan Cazenove heeft het koersdoel voor het aandeel Euronext verlaagd van 45,00 euro naar 42,00 euro met handhaving van het advies op Overwogen.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 2.159,62 punten. De Dow Jones index steeg 0,6 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,0 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.