(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,2 procent tot 511,53 punten, terwijl de AMX een winst van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,1 procent

De markt betrachtte vrijdag voorzichtigheid vanwege het uitstel van de stemming in het Amerikaanse Congres over het nieuwe zorgstelsel.”Ondanks dat de Republikeinen al 7 jaar roepen om het vervangen van de wet van Obama, hebben ze in die zeven jaar niet de tijd genomen om het plan samen goed door te nemen. Het blijkt nu dat veel leden van de Republikeinse partij het niet eens zijn met de plannen, die eigenlijk meer door Paul Ryan zijn gemaakt dan door Trump”, aldus beleggingsspecialist Youri Sleutel van onlinebroker Lynx. “Het feit dat de Republikeinse partij er samen niet uit kan komen, schept argwaan voor de andere pro-economische plannen van Trump. Gaan vergelijkbare problemen ontstaan bij het belastingplan?”, voegde hij toe.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vrijdag dat de groei van de Nederlandse economie in het vierde kwartaal van 2016 versnelt. In het vierde kwartaal steeg het bruto binnenlands product met 0,6 procent ten opzichte van het derde kwartaal, toen sprake was van een groei van 0,8 procent op kwartaalbasis. De eerste raming liet nog een stijging zien van 0,5 procent.

Het Centraal Planbureau meldde vrijdag dat de groeiversnelling van de Nederlandse economie zich in lichte mate doorzet. Voor 2017 voorziet het CPB een economische groei van 2,1 procent en voor 2018 van 1,8 procent. De groei wordt gedragen door de consumptie en de uitvoer.

Uit Frankrijk kwamen diverse data. De Franse economie groeide in het vierde kwartaal van 2016 ten opzichte van een kwartaal eerder, zo bleek uit de meest recente cijfers. Het begrotingstekort van Frankrijk bleef verder over 2016 met 3,4 procent boven de richtlijn in de eurozone en de bedrijvigheid van de Franse economie nam in maart verder toe.

De bedrijvigheid in Duitsland en de eurozone als geheel groeide in maart eveneens in een hogere versnelling.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de orders duurzame goederen in februari zijn gestegen met 1,7 procent, versus een groei van 2,3 procent een maand eerder.

Tevens werd bekend dat de Amerikaanse industrie en dienstensector in maart minder hard zijn gegroeid. De samengestelde inkoopmanagersindex in maart noteerde op 53,2, versus 54,1 in februari.

Olie noteerde vrijdag vlak tot licht lager. Een mei-future West Texas Intermediate noteerde vlak op 47,72 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,1 procent lager bewoog op 50,49 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0809. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0784 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dag stond er een stand van 1,0788 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 9 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice met een winst van 2,9 procent, gevolgd door ASML en SBM Offshore met winsten van achtereenvolgens 2,3 en 1,7 procent.

Bryan Garnier verhoogde het koersdoel voor Altice van 20,70 naar 22,80 euro met een ongewijzigd koopadvies.

Uit het jaarverslag van Aegon kwam naar voren dat de verzekeraar de solvabiliteit neerwaarts bijgestelde. De Solvency II-ratio per eind vorig jaar is nu 157 procent, nadat de verzekeraar bij de resultaten over het vierde kwartaal nog een percentage van 159 procent meldde. Aegon sloot 5,2 procent lager en was daarmee de sterkste daler onder de hoofdfondsen.

Royal Dutch Shell heeft zijn onshore olie- en gasactiviteiten in Gabon aan Assala Energy Holdings verkocht voor 587 miljoen dollar. Het aandeel daalde 1,0 procent.

Société Generale verhoogde het koersdoel voor AkzoNobel van 72,00 naar 89,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. AkzoNobel daalde 0,3 procent.

Ahold Delhaize heeft nu in totaal negen van de verplichte dertien winkels verkocht, om van de Belgische mededingingsautoriteit BCA definitieve goedkeuring voor de fusie van het Nederlands-Belgische supermarktconcern te krijgen. Het aandeel noteerde 0,4 procent lager.

Van de Midkapfondsen presteerde ASMI met een winst van 4,6 procent her sterkst. Eminence Capital heeft als aandeelhouder van ASM International bij het concern een verzoek ingediend om de risico’s en voordelen van de volledige verkoop van ASMI’s belang in ASM Pacific Technology op de agenda te zetten van de algemene vergadering. Op 22 mei 2017 organiseert ASMI een algemene vergadering van aandeelhouders. Ultimo december 2016 had ASMI een belang van 39,19 procent in ASM Pacific Technology. Tevens werd bekend dat ASMI Stefanie Kahle-Galonske heeft voorgedragen als lid van de raad van commissarissen voor een periode van vier jaar.

Besi was met een winst van 2,3 procent een goede tweede stijger, gevolgd door Philips Lighting met een winst van 1,4 procent.

Sligro noteerde vrijdag ex-dividend en was dientengevolge met een verlies van 2,9 procent de sterkste daler van de Midkapfondsen.

ABN AMRO hervatte het volgen van Flow Traders met een Houden advies en een koersdoel van 30,00 euro. De koers van het aandeel daalde 2,3 procent.  

Van de kleinere fondsen was Accell met een winst van 1,0 procent de sterkste stijger. Sif was met een verlies van 1,9 procent de sterkste daler.

Basic-Fit daalde 1,4 procent ondanks diverse positieve analistenrapporten. Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel voor Basic-Fit van 18,40 naar 19,00 met een ongewijzigd koopadvies en ook Morgan Stanley plakte een hoger koersdoel op de uitbater van fitness-ketens. ABN AMRO verhoogde ook het koersdoel voor Basic-Fit van 19,50 naar 20,00 euro met een ongewijzigd koopadvies.

Talpa Holding meldde meer aandelen Telegraaf Media Groep te hebben gekocht. Het overnamevoorstel van Talpa bedraagt 6,50 euro per aandeel TMG. Met de aankopen komt het belang van Talpa in TMG uit op 26,96 procent. Het aandeel TMG noteerde 0,9 procent lager. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.3510,97 punten. De Dow Jones index noteerde vlak en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.