De Amsterdamse beurs is voor het eerst deze week in het groen gesloten. De AEX won 1,0 procent op 426,33 punten, terwijl ook de omringende beurzen in het groen eindigden.

Ondanks de koerswinsten van vandaag meent vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB niet dat de ellende achter ons ligt.

Het op slot gaan van verschillende Britse vastgoedfondsen is volgens Westerterp een goede indicatie van de nervositeit in de markt. En met de problemen in de Italiaanse bankensector voorziet de vermogensbeheerder ook niet dat er vlot een einde komt aan alle onrust.

Beleggers moesten het vanochtend stellen zonder veel macro-economisch nieuws. In mei nam de industriële productie in zowel Duitsland als het Verenigd Koninkrijk op maandbasis af.

De berichtgeving uit Amerika was echter een stuk optimistischer. Het aantal wekelijkse steunaanvragen daalde met 16.000 naar 254.000, terwijl was gerekend op 267.000 steunaanvragen. Ook het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP was een meevaller. Waar economen mikten op 151.000 nieuwe banen in juni, werden dit er 172.000.

Sterke arbeidscijfers, zo concludeerde Westerterp. Het is volgens hem nu afwachten wat het officiële banenrapport vrijdag brengt. Na het “extreem” zwakke cijfer van vorige maand hoopt de vermogensbeheerder op een opwaartse bijstelling voor juni. Al kan een erg goed rapport ook de zorgen over een snellere renteverhoging door de Federal Reserve aanwakkeren. Zelf meent Westerterp dat een verhoging in juli uitgesloten is en ook september verwacht de marktkenner niet.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1070. Olie werd ruim twee procent goedkoper. De voorraden ruwe olie in Amerika bleken afgelopen week met 2,2 miljoen vaten gedaald naar 524,4 miljoen vaten. De bezettingsgraad van de raffinaderijen liep terug van 93,0 naar 92,5 procent. De daling van de voorraden was wat minder sterk dan waarop de markt vooraf rekende.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten vrijwel alle fondsen hoger. Koploper waren onder meer de financiële waarden. Aegon won 4,1 procent, Randstad dikte 2,9 procent aan, Galapagos steeg 2,8 procent en ABN AMRO werd 2,7 procent duurder. De enige dissonant in de hoofdindex was Altice. De kabelaar verloor 0,8 procent. Volgens de Financial Times wil Altice de Belgische tak verkopen, hetgeen volgens analisten van Bryan Garnier een goede zet zou zijn. Niet alleen levert een verkoop geld op, maar geeft het ook meer focus op de landen waar het echt toe doet, aldus de analisten.

Ook in de AMX domineerde het groen de koersenborden. Fugro, woensdag nog het haasje, won vandaag 5,8 procent terug. Verder deden ook IMCD en BAM Groep goede zaken met koerswinsten van 5,1 en 4,8 procent.

Wessanen dikte 4,9 procent aan. Het overnamebod van Danone op WhiteWave bracht de nodige overnamefantasie in het Nederlandse fonds. Volgens ING illustreert de overname van WhiteWave door Danone de waarde van producenten in de markt voor organische voedingsmiddelen. Flow Traders verloor 1,3 procent aan beurswaarde. Aperam leverde 0,7 procent in nadat Credit Suisse het fonds van de kooplijst haalde.

Onder de kleinere fondsen waren de koersstijgingen wat minder uitbundig, hoewel koploper Brunel International nog altijd 3,8 procent pluste. Van Lanschot was met 3,3 procent een opvallende daler. FMR liet weten het belang in de private bank te hebben vergroot van 3,59 naar 5,00 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index licht in het rood, terwijl de S&P 500 en Nasdaq index kleine winsten lieten zien.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.