De Amsterdamse beurs is donderdag hoger gesloten, nadat de olieprijzen in de middaghandel een duidelijk herstel lieten zien. De AEX sloot 0,8 procent hoger op 455,50 punten, terwijl de AMX een pas op de plaats maakte.
Vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB sprak van een eindsprint, nadat de olieprijzen de weg omhoog vonden.
De olieprijzen waren vandaag erg volatiel. Een groot deel van de dag was er sprake van dalende prijzen, maar tijdens de middag herstelden de prijzen sterk, na opmerkingen van de minister van Energie van Saoedi Arabië. Khalid al-Falih suggereerde de mogelijkheid dat grote olieproducenten actie ondernemen om de oliemarkten te stabiliseren tijdens een bijeenkomst die volgende maand plaats zal vinden.
Eerder stonden de energieprijzen onder druk door een rapport van het International Energy Agency waaruit zwakkere vooruitzichten voor de wereldwijde vraag naar olie uit naar voren kwam.
“Wel verwacht het IEA een betere balans in vraag in aanbod, hetgeen oliehandelaren mogelijk positief stemt”, voegde Westerterp daaraan toe.
Rond het slot in Europa noteerde de september-future voor een vat West Texas Intermediate 3,4 procent hoger op 43,10 dollar per vat. De prijs voor een vat Brent steeg ook 3,4 procent tot 45,57 dollar.
De Amsterdamse beurs wist volgens vermogensbeheerder Westerterp te profiteren van de gestegen olieprijzen, waarbij het verlies van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell, dat ex-dividend noteerde, geheel werd weggepoetst.
Ook Unilever schreef aanzienlijk wat beurswaarde bij en gezien de zware weging in de hoofdgraadmeter viel de winst op Damrak daar ook deels aan toe te schrijven, zo stelde de vermogensbeheerder. Unilever won volgens Westerterp aan beurswaarde vanwege sterke cijfers van sectorgenoot Henkel, die met name goed presteerde in opkomende markten.
“Al met al een lekker dagje”, zo vatte de vermogensbeheerder tegenover ABM Financial News samen.
Op macro-economisch vlak was het vanochtend nog rustig. Inflatiecijfers uit Frankrijk en Italië toonden een verdeeld beeld. In Frankrijk daalde het prijspeil met 0,4 procent op maandbasis, terwijl in Italië sprake was van een inflatie van 0,2 procent.
Later op de dag bleek in Amerika het aantal eerste steunaanvragen in de week eindigend op 6 augustus licht gedaald met 1.000, terwijl de prijzen voor geïmporteerde goederen in juli juist licht stegen met 0,1 procent op maandbasis.
Het muntpaar euro/dollar werd vlak verhandeld op 1,1170.
Stijgers en dalers
In de AEX sloten 20 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van SBM Offshore dat 2,6 procent bijschreef na publicatie van de cijfers over het afgelopen halfjaar woensdag nabeurs. De oliedienstverlener uit Schiedam rapporteerde weliswaar een 40 procent lagere omzet van 939 miljoen dollar, maar kondigde een aandeleninkoopprogramma aan met een waarde van 150 miljoen euro en nieuwe kostenbesparingen. Volgens analist André Mulder van Kepler Cheuvreux waren de resultaten min of meer in lijn met de verwachtingen. Analist Martijn den Drijver van NIBC Markets was vooral te spreken over de aangekondigde extra kostenbesparingen en het inkoopprogramma van eigen aandelen. S&P Equity Research verhoogde het koersdoel voor de oliedienstverlener met 1,00 euro naar 11,00 euro.
Unilever won 2,1 procent.
De cijfers van Aegon konden minder overtuigen. Over het tweede kwartaal werden zwakker dan verwachte resultaten geboekt. Wel dikte de kapitaalbuffer aan, mede dankzij de verkoop van de Britse lijfrenteportefeuilles en ondanks de negatieve impact van marktinvloeden. De verzekeraar verhoogde het interim dividend met 8 procent tot 0,13 euro per aandeel, maar kondigde tegelijk ook verdere bezuinigingen aan. Volgens Deutsche Bank waren de resultaten een mengelmoes van goed en slecht nieuws. De analisten wezen op teleurstellende winstcijfers, en dan vooral in Amerika, die zullen leiden tot lagere winstramingen. Daarentegen verraste de solvabiliteit juist positief, vooral in Nederland, wat de zorgen bij beleggers over de betrouwbaarheid van het dividend zou kunnen wegnemen. Zakenbank Bryan Garnier was vooral teleurgesteld over de lager dan verwachte operationele winst. Het aandeel Aegon verloor 0,7 procent aan beurswaarde.
Altice bleek echter de sterkste daler met een verlies van 2,8 procent. Goldman Sachs verhoogde donderdag evenwel het koersdoel voor de Franse kabelaar van 17,50 naar 19,60 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Analisten van de Amerikaanse zakenbank voegden het in Amerika overgenomen Optimum toe aan hun taxaties. Daarbij spraken de marktvorsers van betere groeivooruitzichten voor Altice in Amerika, na een “solide” tweede kwartaal.
Verder daalden NN Group en ArcelorMittal met respectievelijk 1,2 en 0,2 procent. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell, dat ex-dividend ging, maakte een pas op de plaats.
In de Midkap kon Corbion op bijval van beleggers rekenen met een plus van 3,1 procent. Het voormalige CSM kreeg een advies- en koersdoelverhoging van NIBC. Analist Gerard Rijk verhoogde het advies van Neutraal naar Accumuleren en stelde het koersdoel opwaarts bij van 22,30 naar 25,00 euro. Rijk verbaasde zich over de negatieve marktreactie op woensdag na de halfjaarrapportage van het bedrijf, die leidde tot een half procent lagere slotkoers. Het management van Corbion neemt volgens de analist echter de juiste maatregelen om de efficiency te verhogen.
Ook PostNL en Fugro stegen aanzienlijk met respectievelijk 1,9 en 1,8 procent.
FlowTraders bleek in de AMX de gebeten hond met een verlies van 5,4 procent. Ook Refresco Group kon met een min van 1,7 procent niet in het groen komen, na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. De omzetgroei dit jaar, zo stelde de bottelaar, zal waarschijnlijk onder de bandbreedte van 0 tot 5 procent voor de middellange termijn uitkomen. “Dit kan worden geïnterpreteerd als een negatief signaal”, vond analist Alan Vandenberghe van KBC Securities, die verder wel gelooft “dat dit kan worden opgevangen, zoals aangetoond in het tweede kwartaal, door aanhoudende kostenbeheersing.”
Onder de kleinere fondsen steeg Stern Groep 2,0 procent, terwijl Value8 3,2 procent daalde.
Tussenstand Wall Street
Wall Street noteerde rond het slot van de handel in Europa op winst, waarbij de Dow Jones Industrial Average 0,7 procent won, de S&P 500 0,5 procent en de Nasdaq ook 0,5 procent bijschreef.
Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.