(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Wall Street sloot vrijdagavond nog nipt hoger.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. Vrijdag steeg de index nog met 0,6 procent, waardoor op weekbasis een terreinwinst werd geboekt van 1,2 procent op 560,12 punten, ruim twee procent onder het jaarrecord.

Afgelopen week werden de beurzen opnieuw in bedwang gehouden door het mondiale handelsconflict. De spanningen liepen verder op nadat Amerika dreigde met nieuwe importheffingen, ditmaal op Chinese goederen met een onderliggende waarde van 200 miljard dollar.

Analist Corné van Zeijl van Actiam merkte op dat Amerika relatief vrij ongevoelig is voor handelsbelemmerende maatregelen, vanwege de grote binnenlandse markt, terwijl Nederland juist met zijn open economie, het hardst geraakt zal worden bij een intensivering van de handelsmaatregelen.

“Mocht je het gemist hebben, we zitten in een handelsoorlog”, zeiden analisten van ING. “Metalen werden hard geraakt, de favoriete ‘safe haven’ munt van de wereld, de yen, is op weg naar de laagste niveaus van het jaar en China overweegt ‘kwalitatieve’ vergeldingen als de handelsoorlog escaleert”, aldus ING.

Door de vrees voor een verdere handelsescalatie hielden beleggers hun kruit droog en de hoofdindices koersten de afgelopen weken ondanks de historisch lage rente zijwaarts, vaak kort onder recordniveaus. De hoop is nu gevestigd op een positief cijferseizoen om als bliksemafleider te fungeren.

Vrijdag gingen in New York, bij de onofficiële start van het Amerikaanse cijferseizoen, de duimen echter omlaag bij de vrijgave van de cijfers van de financiële giganten Citigroup, JP Morgan Chase en Wells Fargo met koersverliezen tot 2,2 procent. Per saldo stegen de indices echter wel en techbeurs Nasdaq scherpte zelfs zijn all time high aan.

Analisten rekenen per saldo nog altijd op een sterk kwartaalcijferseizoen. De winsten van ondernemingen die deel uitmaken van de S&P 500 index zijn volgens cijfers van FactSet het afgelopen kwartaal op jaarbasis naar verwachting met 20 procent gestegen.

Vandaag rapporteren in Amerika onder meer Bank of America, BlackRock, Lockheed Martin en Netflix cijfers. Later deze week volgen nog tientallen fondsen die onderdeel zijn van de samenstelling van de S&P 500 index.

Ook op het Damrak kunnen beleggers zich nu opmaken voor het cijferseizoen. Morgen opent TomTom de boeken en woensdag is het de beurt aan AkzoNobel en ASML. Donderdag volgen Sligro Food Group, Unilever, Acomo en NSI en vrijdag sluiten Accell en Wessanen de week af.

Een augustus-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag 1,0 procent, ofwel 0,68 dollar, hoger op 71,01 dollar op de New York Mercantile Exchange. Op weekbasis leverde de future echter bijna vier procent in. Volgens analisten drukten name zorgen over overaanbod en over de toekomstige vraag vanuit China op de prijzen.

De euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend vrij vlak op 1,1694.

In Azië, waar de Japanse beurs de deuren gesloten hield in verband met een feestdag, deden de beurzen vanochtend een stapje terug na onder meer de vrijgave van Chinese macrocijfers. De economie groeide in het afgelopen kwartaal volgens overheidscijfers met 6,7 procent, ofwel met 0,2 procent meer dan de officiële doelstelling. De beurzen in Shanghai en Hong Kong gaven respectievelijk 0,8 en 0,3 procent prijs.

Beleggers hebben vandaag oog voor de ontmoeting van de Amerikaanse president Donald Trump met zijn Russische evenknie Vladimir Poetin in Finland. Cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen in juni kunnen daarnaast ook op extra aandacht rekenen.

Bedrijfsnieuws

Oud-bestuursvoorzitters Aarnout Loudon en Kees van Lede van AkzoNobel roepen het huidige bestuur van het verfbedrijf op om het kwakkelende pensioenfonds door middel van een financiering te versterken. Ze deden dit via een ingezonden brief in Het Financieele Dagblad.

Berenberg verhoogde het koersdoel voor DSM van 95,00 naar 106,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Het advies voor Adyen werd juist verlaagd van Kopen naar Houden, nu het aandeel sinds de beursgang met zo’n dertig procent is gestegen en het koersdoel van 590 euro bereikt is.

Heijmans gaat op een voormalig industrieterrein op Oostenburgereiland in Amsterdam een wooncomplex en een nieuw hotel voor Inntel Hotels realiseren. De totale contractwaarde bedraagt circa 35 miljoen euro.

Arcadis stelde Greg Steele aan als topman voor de divisie Asia-Pacific. Steele neemt het stokje over van CEO Peter Oosterveer, die de functie op interim-basis bekleedde.

Aandeelhouders van BinckBank kunnen tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering op 30 augustus stemmen over de benoeming van Jeroen Princen tot lid van de raad van commissarissen.

Het lokaalgenoteerde Holland Colours kan maandag mogelijk wat onder druk komen te staan door een ex-dividendnotering van 3,39 euro per aandeel.

Core Laboratories heeft het dividend voor het derde kwartaal vastgesteld op 0,55 dollar per aandeel.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,1 procent hoger op 2.801,73 punten. De Dow Jones Index won 0,4 procent op 25.019,41 punten. Techbeurs Nasdaq maakte een pas op de plaats op 7.825,98 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.